Koszyk
0
Koszyk
Twój koszyk jest pusty!

Aktualności

Zdrowe muffinki marchewkowe

Zdrowe muffinki marchewkowe

Czy są tu jacyś fani marchewek? Jeśli tak to ten przepis jest właśnie dla Was!


Marchewka swój kolor zawdzięcza KAROTENOIDOM. Jednym z nich jest beta-karoten, który jest prekursorem witaminy A - niezbędniej do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

MUFFINKI MARCHEWKOWE
Składniki:
- 2 małe marchewki
- 1 małe jabłko
- 2 jajka
- 1/2 szklanki erytrytolu/ksylitolu
- 3/4 szklanki mąki owsianej/ryżowej/jaglanej
- 100 ml oliwy z oliwek
- 4 łyżki mielonych migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu

Marchewki i jabłka zetrzeć na tarce. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko do miski. Jaja, erytrytol, sól i cynamon ubić, aż jaja podwoją objętość. Dolać oliwę (bardzo powoli) cały czas ubijając masę. Następnie dodać mąkę i zmielone migdały i wszystko wymieszać do połączenia składników. Do tak powstałej masy dodać starte marchewki i jabłko - wymieszać. Nakładać do sylikonowych foremek na babeczki (mi wyszło 12 sztuk). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 30 min. Sprawdzić patyczkiem czy babeczki się upiekły.


Smacznego :)