20 marca 2020

Zdrowe muffinki marchewkowe

Zdrowe muffinki marchewkowe

Czy są tu jacyś fani marchewek? Jeśli tak to ten przepis jest właśnie dla Was!


Marchewka swój kolor zawdzięcza KAROTENOIDOM. Jednym z nich jest beta-karoten, który jest prekursorem witaminy A - niezbędniej do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

MUFFINKI MARCHEWKOWE
Składniki:
- 2 małe marchewki
- 1 małe jabłko
- 2 jajka
- 1/2 szklanki erytrytolu/ksylitolu
- 3/4 szklanki mąki owsianej/ryżowej/jaglanej
- 100 ml oliwy z oliwek
- 4 łyżki mielonych migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu

Marchewki i jabłka zetrzeć na tarce. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko do miski. Jaja, erytrytol, sól i cynamon ubić, aż jaja podwoją objętość. Dolać oliwę (bardzo powoli) cały czas ubijając masę. Następnie dodać mąkę i zmielone migdały i wszystko wymieszać do połączenia składników. Do tak powstałej masy dodać starte marchewki i jabłko - wymieszać. Nakładać do sylikonowych foremek na babeczki (mi wyszło 12 sztuk). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 30 min. Sprawdzić patyczkiem czy babeczki się upiekły.


Smacznego :)