29 czerwca 2020

Jak zrobić domowy ketchup?

Jak zrobić domowy ketchup?

Ketchup jest doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Wszyscy znamy jego smak, a na sklepowych półkach znajdziemy wiele wersji tego sosu, który składa się głównie ze skoncentrowanych pomidorów z dodatkiem octu i sporej ilości cukru.
Warto jednak przygotować jego znacznie zdrowszą wersję. Samodzielna produkcja ketchupu pozwala nam w pełni dobierać składniki i kontrolować jakość i smak wytworzonego sosu. W ten sposób mamy wpływ nie tylko na walory smakowe, ale również na dostosowanie produktu do posiadanych nietolerancji żywieniowych. Możemy na przykład uniknąć alergenów, które występują niemal w każdym gotowym produkcie dostępnym w sklepach.


Jak więc zrobić dobry domowy ketchup w swoim domu?

Domowy ketchup przede wszystkim nie wymaga użycia sztucznych barwników, substancji zagęszczających, a także niezliczonej dawki soli czy cukru.
Przygotowanie tego popularnego sosu z pomidorów nie jest trudne, co tym bardziej zachęca do wykonania go samodzielnie.
Dodatkowo jest przygotowany z naturalnych składników o niskiej kaloryczności. Nasz sposób na domowy ketchup pozwoli Wam cieszyć się pysznym, zdrowym sosem, który będzie idealnym dodatkiem do frytek, kanapek i tostów, a jego smak docenią nie tylko dzieci, ale też dorośli.

Ketchup najlepiej robić ze świeżych pomidorów. Sezon na pomidory trwa w prawdzie całe lato i właśnie teraz warto z nich korzystać, lecz poza sezonem zalecamy jednak nie rezygnować z tego wartościowego warzywa. Na rynku są powszechnie dostępne pomidory w puszkach lub passaty, które również zawierają wiele wartościowych składników. Pomidory są wyjątkowo bogate w potas, przez co obniżają ciśnienie krwi oraz korzystnie wpływają na pracę serca, a dzięki dużej zawartości witaminy C mają również znaczący wpływ na prawidłowe działanie układu odpornościowego.

Nasza propozycja tego domowego sosu jest bardzo prosta.

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych pomidorów lub 800 g pomidorów z puszki
  • pół cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 łyżka soli
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • oliwa z oliwek

 

Sposób przygotowania:

Obieramy pomidory ze skórki, w tym celu należy je sparzyć. Obrane pomidory dość drobno kroimy. Cebulę i czosnek podsmażamy na odrobinie oliwy. Gdy cebula będzie miękka, do garnka wrzucamy pomidory. Dodajemy pieprz cayenne, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy bez pokrywki przez około godzinę.
Gdy pomidory będą już miękkie, energicznie przecieramy je przez duże sitko, wrzucamy ponownie do garnka, doprawiamy solą. Następnie dodajemy miód oraz powidła śliwkowe i ponownie gotujemy bez przykrycia, aby odparować wodę z przetartego keczupu. Kiedy keczup będzie już gęsty, wykładamy sos do wyparzonych słoików. Po wystudzeniu ketchup przechowujemy w lodówce.

To nasz sposób na domowy pyszny sos, a Ty na jego bazie możesz stworzyć coś spontanicznego, o indywidualnym aromacie smakowym.


Masz wybór!
My food. Your food, your choice.