W dzisiejszych czasach żywność uległa znacznej zmianie i nikogo już nie dziwią ogólnodostępne wyroby wzbogacone substancjami dodatkowymi.
Walka o konsumenta jest coraz bardziej zacięta. Producenci coraz bardziej konkurują między sobą, co skutkuje tym, że produkty prześcigają się walorami smakowymi i zapachowymi, mają coraz dłuższą datę ważności, przybierają nawet różne kolory i kształty. Żywność jest zdecydowanie dużo bardziej przetworzona, a związki chemiczne dodawane są wręcz masowo. Jednocześnie konsumenci są coraz bardziej świadomi i chętni do spożywania zdrowej, a przede wszystkim bezpiecznej żywności.
Jak zatem ocenić, co rzeczywiście jest szkodliwe?
W obliczu wszechobecnych i wykluczających się informacji rzetelna ocena bezpieczeństwa stosowania dodatków do żywności może wydawać się bardzo trudna.
To dodatki chemiczne, które są odpowiedzialne głównie za smak, wygląd i trwałość żywności. W składzie większości produktów spożywczych na stałe już zagościły m.in:
Mimo, że większość z tych dodatków budzi sporo kontrowersji, nie wszystkie z nich mają negatywny wpływ na nasze zdrowie. Substancje mogą być naturalne lub syntetyczne. Litera “E” na opakowaniu oznacza, że substancje nie występują samodzielne i są dodane do żywności podczas produkcji, a każda nowa substancja musi być sprawdzona pod kątem bezpieczeństwa dla konsumentów. Dlatego zanim zostanie użyta, musi uzyskać odpowiednią opinię i atest Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności. Jednak musimy pamiętać, że wiele z tych substancji może powodować problemy zdrowotne, tj.: reakcje alergiczne, w tym astmę, dolegliwości żołądkowe, zapalenia skóry, katar sienny, a także migrenę czy nadwrażliwość sensoryczną.
Odpowiednio skomponowana dieta odgrywa ogromną rolę w funkcjonowaniu naszego organizmu i wpływa na odporność i stan zdrowia. Może spowalniać postępy choroby, łagodzić jej przebieg lub całkowicie eliminować skutki uboczne.
Warto jest więc szczególnie zadbać o swoją dietę, a jeśli nie masz czasu na czytanie etykiet, zrobimy to za Ciebie.
Masz wybór!
My food. Your food, your choice.