Koszyk
0
Koszyk
Twój koszyk jest pusty!

Aktualności

Niedoczynność tarczycy a dieta ? czego unikać w jadłospisie?

Niedoczynność tarczycy a dieta ? czego unikać w jadłospisie?

 
Niedoczynność tarczycy to przypadłość, poprzez którą zaburzona zostaje zarówno gospodarka hormonalna, jak i metaboliczna. Właściwa terapia pozwala w pełni zapanować nad sytuacją, jednak konieczne jest również przestrzeganie odpowiedniej diety, ponieważ jednym ze skutków ubocznych niedoczynności tarczycy może być nadmierne tycie. Jak sobie z tym radzić?
 
 

Niedoczynność tarczycy a tycie – jaka jest prawda?

 
Jednym z objawów chorób tarczycy jest problem z nadwagą bądź niedowagą. Niedoczynność tarczycy przekłada się na nagłe i szybkie tycie, natomiast przy nadczynności tarczycy zauważa się mocny spadek wagi. To są jednak początkowe symptomy, które nie muszą potem towarzyszyć zdiagnozowanej już chorobie. Wszystko zależy od diety, jaką wprowadzisz do swojego jadłospisu. Niedoczynność tarczycy sprawi, że Twój metabolizm będzie o wiele wolniejszy niż u innych osób oraz zmusi Cię do uzupełniania niedoboru jodu. Nie musisz jednak zmagać się z otyłością, pod warunkiem, że do swojego jadłospisu wprowadzisz kilka reguł. 
 
 

Niedoczynność tarczycy a dieta – pięć mniejszych posiłków zamiast trzech obfitych

 
Przy niedoczynności tarczycy ważne jest nie tylko, co jesz, ale również ile jesz. Twój metabolizm jest wolny, jak Ty podczas wiosennego spaceru po parku. Dlatego ważne jest, by zadbać o pięć mniejszych, ale regularnych posiłków. Musisz więc w ciągu dnia zorganizować sobie również II śniadanie i podwieczorek, by wieczorem nie rzucić się jak wygłodniały wilk na pełną pokus lodówkę. Ważne jest też, by również dużo pić, minimum 2,5 litra płynów – np. wody mineralnej, albo ziołowej czy zielonej, ale niesłodzonej herbaty. To wspomoże metabolizm i zaspokoi głód między posiłkami. Warto wybierać wodę mineralną bogatą w jod, którego przy niedoczynności tarczycy potrzebujesz zdecydowanie w większej ilości.
 

Co jeść, kiedy zmagasz się z niedoczynnością tarczycy?

 
Do prawidłowej produkcji hormonów organizm potrzebuje bardzo ważnych pierwiastków i mikroelementów, takich jak żelazo, selen, cynk czy jod. Również więc Twoje pokarmy powinny być szczególnie obfite w te elementy. Nie musisz rezygnować więc z mięsa, ale przynajmniej trzy razy w tygodniu powinnaś sięgnąć po ryby (makrelę dorsza, albo łososia) i owoce morza. Wyeliminuj natomiast z diety białe pieczywo i zastęp je pełnoziarnistym, które nie tylko jest cennym źródłem błonnika, ale również selenu. Selen wspomoże w pracy tarczycę, a błonnik będzie podkręcał metabolizm. Jak uzupełniać niedobory cynku? Znajdziesz go w ciecierzycy, nasionach dyni, słonecznika albo w czosnku. Istotny jest także właściwy dobór kalorii. Dobrą dietą dla osób chorujących na niedoczynność tarczycy jest więc dieta śródziemnomorska albo taka o obniżonym indeksie glikemicznym. W diecie osób chorujących na niedoczynność tarczycy powinny przeważać cukry proste, a więc produkty o obniżonym indeksie glikemicznym.
 

Czego nie jeść przy niedoczynności tarczycy?

 
Niedoczynność tarczycy może przyczyniać się do szybszego tycia, dlatego z diety należy bezwzględnie wyeliminować:
  • słodycze, 
  • produkty pszenne, 
  • smażone na oleju potrawy
  • oraz słodzone napoje. 
 
Oprócz tego warto też zwrócić uwagę, by nie dostarczać produktów, obniżających w organizmie poziom jodu, a do takich zalicza się m.in.:
  • produkty kapuściane,
  • jarmuż,
  • czy rzepę.
 

 

Chcesz mieć kontrolę na swoją dietą? Wybieraj codziennie dania w naszym cateringu dietetycznym.

 

Zamów online