26 stycznia 2021

Grillowane warzywa - przekąski w zimowe dni

Grillowane warzywa - przekąski w zimowe dni
Jak najszybciej przygotować obiad w domu? Jedną z opcji jest grill. Szybko, smacznie, tylko czy zdrowo? Będzie również zdrowo, jeśli zastosujesz się do kilku zasad i wybierzesz odpowiednie produkty – chude mięso i warzywa. Co więc grillować, zwłaszcza w zimowe dni?
 

Czy grillowane przekąski mogą być zdrowe?

 
Grillowane posiłki goszczą w naszym menu nie tylko podczas letniego sezonu. Smakują inaczej, są szybkie i łatwe w przyrządzeniu, a do tego pozwalają urozmaicać menu. Wiele osób obawia się jednak włączania grillowanych smakołyków, zwłaszcza do diety odchudzającej. Grill kojarzy się bowiem z nadmiarem kalorii oraz tłustym i niezdrowym jedzeniem. I tak rzeczywiście jest, jeśli na grillu ułożysz tłuste kiełbasy, żeberka, czy karkówkę. Jeśli jednak postawisz na łososia, kurczaka albo bukiet warzyw, to będzie i zdrowo i smacznie i niskokalorycznie. Należy też pamiętać, by do grillowania dodawać oliwę z oliwek zamiast tradycyjnego oleju, a sól zastąpić przyprawami i ziołami. Wtedy będziesz mieć pewność, że Twój obiad będzie zdrowy, smaczny i wywoła szeroki uśmiech podczas wieczornego czy porannego wchodzenia na wagę. 
 

Jakie warzywa na grilla?

 
Kiedy urządzasz ze znajomymi grilla i obawiasz się, że pieczona kiełbaska będzie nadmiernie Cię kusić, to wprowadź inne nawyki i na grillu przygotuj tym razem warzywa. Możesz sięgnąć po paprykę, oberżynę, cukinię, pieczarki, kukurydzę albo fasolę szparagową. Możesz też przyrządzić młode marchewki albo zrobić szaszłyki z koziego sera i koktajlowych pomidorków. Wariacji jest bardzo wiele, dlatego grillowane warzywa możesz idealnie dopasować do własnych preferencji smakowych.
 

Grillowane warzywa – przekąski, które możesz samodzielnie przyrządzić?

Jak przyrządzić warzywa na grilla?
 
 W większe plastry pokrój żółtą i czerwoną paprykę, cukinie i bakłażan, a pieczarki pokrój na połówki. Z oliwy oliwek, ziół (np. bazylia oregano, pietruszka, mięta), pieprzu, posiekanego drobno czosnku i czerwonej cebuli stwórz marynatę. Możesz dodać do niej sok z cytryny bądź ocet balsamiczny. Warzywa pozostaw na godzinę w marynacie, a potem połóż na rozgrzanego grilla. Kiedy będą miękkie i przypieczone, serwuj już na stół. Smakują dobrze na ciepło ale i na zimno na drugi dzień. 
Przygotuj też szaszłyki z grilla – zamiast mięsa na patyczki nadziej: paprykę, cebulę, pieczarki, pomidorki i oliwki. Posyp je ziołami i przypiecz na grillu. Kawałki muszą być jednakowej wielkości i grubości, by się dobrze i równomiernie przypiekły. 
Inną opcją jest szaszłyk z sera koziego, albo fety z papryką, pomidorem i cukinią. Wszystko wcześniej zalej marynatą z ziół oliwy z oliwek, czosnku i octu balsamicznego, następnie nadziej na patyczki. Zwróć uwagę, by kawałki sera fety były nieco większe, a pomidorki odpowiednio małe. 
 
Co pasuje do warzyw grillowanych?
 
Warzywa grillowane możesz komponować z łososiem, grillowanym kurczakiem albo razowym pieczywem. Możesz przygotować też dietetyczne tzatziki wykonane z chudego jogurtu, zielonego ogórka i czosnku. Do smaku możesz dodać koperek, czy kolendrę. Grillowane warzywa są świetnym daniem na obiad czy kolację. Będą rewelacyjnie smakować z kaszą jaglaną, ryżem, ale są na tyle sycące, że mogą zastąpić Ci w pełni danie główne. Do warzywnych szaszłyków, możesz dodać kawałki kurczaka, a łososia przygotuj w folii, z dodatkiem plastrów cytryny i ziół. Smacznego!

 

 


 

Catering dietetyczny taki jak lubisz! Wybieraj codziennie dania w naszym cateringu dietetycznym.

 

Zamów online