Witamina E jest bardzo silnym antyoksydantem, zapobiega starzeniu się komórek, walczy z niepłodnością u mężczyzn. Bierze również udział w procesie krzepnięcia krwi, zapobiega miażdżycy, wspomaga pracę mięśni oraz korzystnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Przez swoje dobroczynne działanie często określa się ją “witaminą młodości” lub “witaminą płodności”.
Ponadto witamina E jest grupą związków organicznych - tokoferoli i tokotrienoli. Każdy z tych związków dzieli się na cztery grupy: alfa, beta, gamma i delta. Związki działają na podobnej zasadzie , różnią się natomiast budową chemiczną. 87% puli witaminy E stanowi alfa - tokoferol, jest najbardziej aktywny biologicznie.
Witamina E pełni wiele znaczących funkcji w organizmie:
Witamina E występuje w produktach pochodzenia zarówno zwierzęcego jak i roślinnego.
Produkty roślinne to przede wszystkim:
Produkty pochodzenia zwierzęcego to:
Aby zadbać o wysoki poziom witaminy E w organizmie warto wprowadzić do diety także produkty bogate w błonnik: kasza, ciemne pieczywo, makarony pełnoziarniste. Należy pamiętać, że poddając obróbce termicznej powyższe produkty dochodzi do rozpadu witaminy E, dlatego najlepszym wyjściem jest spożywanie świeżych, surowych owoców i warzyw.
Głównymi objawami niedoboru witaminy E są dolegliwości ogólnoustrojowe. Są to przede wszystkim:
Najbardziej narażone na niedobór witaminy E są osoby zmagające się z chorobami takimi jak celiakia i mukowiscydoza. Powodem są problemy z zaburzeniem trawienia i wchłaniania tłuszczów. Ponadto osoby cierpiące na miażdżycę, palacze oraz kobiety przyjmujące antykoncepcję w formie tabletek są bardziej podatne na deficyty witaminy E. Niedobór wpływa również na kondycję skóry - staje się ona bardziej sucha i szorstka, spada poziom jej nawilżenia, rogowacieje.
Witamina E znajduje się w tkance tłuszczowej i nadnerczach, a jej nadmiar jest usuwany w naturalny sposób, podczas procesu przemiany materii. Nadmiar występuje w organizmie człowieka wtedy gdy przyjęta dawka dzienna przekroczy 1000mg.
Objawy przedawkowania witaminy E:
Szczególną uwagę powinny zwrócić osoby decydujące się na dodatkową suplementację, aby nie doprowadzić do nagromadzenia zbyt dużej ilości witaminy w organizmie.
Aby zachować balans i nie doprowadzić do nadmiaru lub niedoboru witamin zaleca się spożywanie optymalnej diety. Jeśli zmagasz się ze wspomnianymi chorobami a nie bardzo wiesz jak się odżywiać proponujemy zapoznać się dietami naszego cateringu. Każdy napewno znajdzie coś odpowiedniego dla siebie.