23 lutego 2021

Witamina E - gdzie jej szukać? Jakie pełni funkcje? W jaki sposób suplementować, aby uniknąć niedoboru lub jej nadmiaru?

Witamina E - gdzie jej szukać? Jakie pełni funkcje? W jaki sposób suplementować, aby uniknąć niedoboru lub jej nadmiaru?

Witamina E jest bardzo silnym antyoksydantem, zapobiega starzeniu się komórek, walczy z niepłodnością u mężczyzn. Bierze również udział w procesie krzepnięcia krwi, zapobiega miażdżycy, wspomaga pracę mięśni oraz korzystnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Przez swoje dobroczynne działanie często określa się ją “witaminą młodości” lub “witaminą płodności”. 

 

Ponadto witamina E jest grupą związków organicznych - tokoferoli i tokotrienoli. Każdy z tych związków dzieli się na cztery grupy: alfa, beta, gamma i delta. Związki działają na podobnej zasadzie , różnią się natomiast budową chemiczną. 87% puli witaminy E stanowi alfa - tokoferol, jest najbardziej aktywny biologicznie. 

 

Znaczenie witaminy E w organizmie 

 

Witamina E pełni wiele znaczących funkcji w organizmie:

  • poprawia jakość widzenia w połączeniu z witaminą A,
  • zapobiega miażdżycy - rozkłada zły cholesterol,
  • podnosi poziom dobrego cholesterolu,
  • wspomaga proces powstawania i dojrzewania plemników,
  • wpływa na budowę i przepuszczalność błon komórkowych biorąc udział w procesach biochemicznych, w które zaangażowana jest insulina (insulina jest odpowiedzialna za utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi),  
  • zapobiega tworzeniu się skrzepów krwi - niezwykle istotna funkcja dla osób zmagających się z chorobami sercowo - naczyniowymi,
  • tokoferole posiadają właściwości przeciwnowotworowe - blokują produkowanie rakotwórczych związków nazywanych nitrozoaminami,
  • zmniejsza ryzyko rozwoju choroby Parkinsona czy Alzheimera,
  • jest cennym składnikiem diety kobiet w ciąży - wpływa pozytywnie na rozwój wzroku i układu nerwowego płodu.

 

W poszukiwaniu witaminy E…

 

Witamina E występuje w produktach pochodzenia zarówno zwierzęcego jak i roślinnego. 

 

Produkty roślinne to przede wszystkim: 

  • oliwa z oliwek, migdały, olej słonecznikowy, orzechy laskowe, kiełki oraz zarodki nasion zbóż,
  • pomidory, brokuły, brukselka, szpinak, brzoskwinia i w czarna porzeczka

 

Produkty pochodzenia zwierzęcego to:

  • łosoś, mintaj, śledź, 
  • jaja, mleko i produkty mleczne.

 

Aby zadbać o wysoki poziom witaminy E w organizmie warto wprowadzić do diety także produkty bogate w błonnik: kasza, ciemne pieczywo, makarony pełnoziarniste. Należy pamiętać, że poddając obróbce termicznej powyższe produkty dochodzi do rozpadu witaminy E, dlatego najlepszym wyjściem jest spożywanie świeżych, surowych owoców i warzyw. 

 

Objawy i skutki niedoboru witaminy E

 

Głównymi objawami niedoboru witaminy E są dolegliwości ogólnoustrojowe. Są to przede wszystkim:

  • pogorszona koncentracja,
  • uczucie zmęczenia,
  • pogorszenie wzroku,
  • zaburzenia funkcjonowania mięśni,
  • wypadanie włosów,
  • spadek odporności,
  • anemia,
  • w skrajnych przypadkach bezpłodność.

 

Najbardziej narażone na niedobór witaminy E są osoby zmagające się z chorobami takimi jak celiakia i mukowiscydoza. Powodem są problemy z zaburzeniem trawienia i wchłaniania tłuszczów. Ponadto osoby cierpiące na miażdżycę, palacze oraz kobiety przyjmujące antykoncepcję w formie tabletek są bardziej podatne na deficyty witaminy E. Niedobór wpływa również na kondycję skóry - staje się ona bardziej sucha i szorstka, spada poziom jej nawilżenia, rogowacieje. 

 

Co za dużo to niezdrowo, czyli objawy i skutki nadmiaru witaminy E

 

Witamina E znajduje się w tkance tłuszczowej i nadnerczach, a jej nadmiar jest usuwany w naturalny sposób, podczas procesu przemiany materii. Nadmiar występuje w organizmie człowieka wtedy gdy przyjęta dawka dzienna przekroczy 1000mg. 

Objawy przedawkowania witaminy E:

  • bóle głowy,
  • ogólne osłabienie organizmu,
  • zaburzenia jelitowe,
  • osłabienie pracy mięśni.

 

Szczególną uwagę powinny zwrócić osoby decydujące się na dodatkową suplementację, aby nie doprowadzić do nagromadzenia zbyt dużej ilości witaminy w organizmie. 

 

Aby zachować balans i nie doprowadzić do nadmiaru lub niedoboru witamin zaleca się spożywanie optymalnej diety. Jeśli zmagasz się ze wspomnianymi chorobami a nie bardzo wiesz jak się odżywiać proponujemy zapoznać się dietami naszego cateringu. Każdy napewno znajdzie coś odpowiedniego dla siebie. 

 

 


 
 

 

Catering dietetyczny taki jak lubisz! Wybieraj codziennie dania w naszym cateringu dietetycznym.

 

Zamów online