13 kwietnia 2021

Kwietniowe warzywa i owoce. Jakie są ich wartości i które warto uzupełniać w swojej diecie?

Kwietniowe warzywa i owoce. Jakie są ich wartości i które warto uzupełniać w swojej diecie?
   Nadszedł kwiecień, miesiąc zwiastujący wiosnę, a co za tym idzie – miesiąc pełen pysznych sezonowych warzyw i owoców, które będą nam jeszcze przez jakiś czas towarzyszyć. Wiosna to piękny czas, w którym wszystko rozkwita i budzi się do życia. Co więcej – wiosenna aura sprzyja rozwojowi warzyw i owoców, pochodzących z lokalnych gospodarstw i upraw rolniczych. Pyszne, pełne witamin i składników odżywczych oraz naturalnych soków, zaczynają być nieodłącznym składnikiem naszego cateringu.
 
   Sałatki czy koktajle to potrawy, w których warzywa i owoce grają główną rolę. Pobudzamy naszą witalność i odporność do życia, tak samo jak budzi się wiosna. Czar tej wyjątkowej pory roku towarzyszy nam teraz każdego dnia, nie możemy się już doczekać tych ciepłych i słonecznych chwil oraz całej radości związanej z rozwijaniem się przyrody na nowo. 
 
   Mnóstwo wartościowych warzyw i owoców zaczyna naturalnie rozkwitać właśnie w kwietniu. Ten miesiąc ma fundamentalne znaczenie dla diet bogatych w witaminy, których po zimie odczuwamy wyraźny brak. Jakie warzywa grają teraz główną rolę w naszych jadłospisach? Co im zawdzięczamy i jakie braki pomagają nam uzupełnić? 
 
  • Rzodkiewka
 
Mało kaloryczna, natomiast pełna witamin i minerałów. Rzodkiewka (podobnie jak czosnek) jest uważana za naturalny antybiotyk, ale jest również idealnym składnikiem wzmacniającym odporność. Spożywanie tego warzywa wpływa pozytywnie na włosy i paznokcie. Zawiera dużo błonnika, który ma pozytywne znaczenie podczas pracy jelit, a także bardzo wspomaga proces odchudzania, nie tylko przez wyjątkowo małą ilość kalorii, ale również dzięki korzystnemu wpływowi na przemianę materii. Rzodkiewka należy do warzyw kapustowatych i mimo, że jest hodowana przez cały rok, najsmaczniejsza jest właśnie w okresie wiosenno-letnim. Bogata jest w potas, wapń, fosfor, magnezu oraz żelaza, a także jest cennym źródłem kwasu askorbinowego i witamin z grupy B.
 
  • Marchewka
 
Pyszne, pełne witamin warzywo, którego właściwości niby każdy zna, ale warto sobie co nieco przypomnieć! Marchew jest niezbędnym produktem naszej diety, ponieważ zawiera w sobie składniki potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest źródłem karotenoidów, czyli przeciwutleniaczy, które są również barwnikami, nadającymi marchewce piękny, pomarańczowy kolor. Inne przeciwutleniacze takie jak flawonoidy, kwas ferulowy czy kawowy sprawiają, że marchewka charakteryzuje się działaniem przeciwwolnorodnikowym.  Oczywiście w marchwi znajdziemy beta karoten, czyli pochodną witaminy A. W naszym organizmie pochodna tej witaminy, przeradza się w witaminę A, która odpowiada między innymi za dobry wzrok oraz prawidłowy rozwój wzrostu. Marchew jest również bogata w witaminy: C, B6, E, K, Tiaminę oraz minerały: wapń, żelazo, potas, sód, cynk, co sprawia, że jest zalecana dla osób zmagających się z niedoborem witaminowym. 
 
  • Cebula dymka
 
Jej smak jest słodszy i delikatniejszy, niż klasycznej cebuli, a sama dymka uważana jest za najstarsze warzywo na świecie. Ma wyjątkowo mało kalorii, a jej lecznicze działanie jest równie genialne, co klasycznej cebuli, ponieważ posiada zdolność do niszczenia i niwelowania bakterii w naszym organizmie. Posiada wysoką zawartość kwasu askorbinowego, jest bogata w białko, węglowodany, błonnik oraz witaminy. Znajdziemy tam witaminy z grupy B, ale również witaminę A, C, E i K. Krzem, selen, miedź, fosfor i cynk to charakterystyczne minerały, które zawiera cebulka dymka. Znana jest również ze swoich właściwości przeciwnowotworowych, które z całą pewnością wspomaga ilość witaminy C, będącej silnym antyoksydantem, przeciwdziałającym powstawaniu wolnych rodników.
 
  • Pietruszka 
 
Niedocenione warzywo o specyficznym smaku i pełna silnego aromatu. W potrawach korzeń pietruszki wzbogaca smak wielu zup, mięs czy sałatek. Pietruszka jest pełna składników odżywczych, od natki, aż po korzeń. Sama natka zawiera bardzo dużo białka oraz jest „bombą” odżywczą. Znajdziemy w niej między innymi sporo potasu, wapnia i magnezu, a także fosforu i witaminy C oraz E. Taka kompilacja składników pomaga oczyścić krew z toksyn, wzmacnia układ immunologiczny oraz wątrobę. Składniki zwarte w natce ułatwiają trawienie, łagodzą obrzęki w kościach, a sama pietruszka jest świetnym dodatkiem przy walce z anemią oraz wspomaga proces prawidłowego rozwijania się ciąży u przyszłych mam.
 
  • Burak
 
Posiada wiele właściwości leczniczych, a także ma bogaty skład odżywczych. Znajdziemy w nim fosfor, potas i cynk, ale też mało znany pierwiastek – rubid. Burak zawiera kwas foliowy, witaminy A, B, K i C. Najwięcej tych składników możemy uzyskać poprzez wyciśnięcie z niego soku. Jest to warzywo niskokaloryczne oraz wykazuje działanie przeciwnowotworowe, co zawdzięcza ogromnej ilości flawonoidów, czyli barwnikom, które mają właściwości hamujące rozwój nowotworów. Burak świetnie wpływa na poprawę pamięci, zapobiega infekcjom i przeziębieniom. Wspiera kości, wzmacnia zęby oraz wyrównuje gospodarkę wodną organizmu.  Nadaje się idealnie do zup, dań głównych jak i deserów. 
 
  • Jabłko
 
Jeden z najpopularniejszych owoców w naszym kraju, wykorzystywany do soków, sałatek, surówek, mięsa, deserów. Jabłka mają wiele prozdrowotnych właściwości, poprawiają naszą odporność, wspomagają pracę serca oraz pomagają zapanować nad wahaniami związanymi z ciśnieniem krwi. Jedzenie jabłek dostarcza nam wapnia, żelaza przydatnego przy walce z anemią, a także magnezu, który pomaga koić nerwy. Znajdziemy tam również witaminę A i K, które mają pozytywny wpływ na wzrok i krzepnięcie krwi. Jabłka oczyszczają organizm z toksyn, a także pozytywnie wpływają na rozrost naszej flory bakteryjnej. Wspierają trawienie i są przyjemnym rozwiązaniem w walce ze zgagą. Warto uwzględnić jabłka w swojej diecie, ale należy pamiętać o równowadze. Nie polecamy opierać swojego jadłospisu na samych jabłkach, pomimo ich genialnego udziału w procesie odchudzającym.
 
  • Rabarbar
 
Źródło witamin A, C i E, a także błonnika i kwasu foliowego. Nie polecamy go osobom chorującym na reumatyzm lub zmagającym się z problemami nerek, gdyż zawiera w sobie kwas szczawiowy. Natomiast istnieje rzewień lekarski – odmiana rabarbaru, która ma właściwości przeczyszczające i antyoksydacyjne. Pieczona wersja tego warzywa (wciąż trwają spory, czy to owoc ze względu na dość specyficzny smak) jest źródłem rapontygeniny, która zmniejsza tempo podziału komórek nowotworowych. Ten składnik ma także działanie alergiczne i wspomaga układ krążenia. Zbyt duża ilość rabarbaru w diecie może skutkować wypłukaniem wapnia z organizmu, więc pomimo kilku dość ciekawych właściwości rabarbaru, nie powinno się z nim przesadzać. 
 
 
Wymienione wyżej warzywa i owoce znajdziecie nie tylko sezonowo w naszym cateringu, ale w tej chwili chcemy na nich najbardziej bazować – stawiamy na zdrowe, wartościowe i świadome odżywianie, starając się uzupełniać braki, które nastąpiły w naszych organizmach przez okres zimowy.