Ciecierzyca, znana również pod nazwą cieciorki lub grochu włoskiego, jest niezwykle istotnym elementem w kuchni wegańskiej, wegetariańskiej, a także w diecie dla osób zmagających się z cukrzycą. Świetnie się sprawdza jako zamiennik mięsa – dlaczego? Ciecierzyca posiada wysoką zawartość białka, jest rośliną strączkową, a jak wiemy ten rodzaj roślin jest rekomendowany w dietach odchudzających, dla osób które chcą zadbać o swoją sylwetkę. Pochodzi z Azji zachodniej, ale jej największe zbiory odnotowuje się w Indiach – co nam osobiście bardziej do obrazu ciecierzycy pasuje.
Najbardziej popularną odmianą cieciorki jest odmiana „Kabuli”, rozpoznamy ją dzięki dużym nasionom oraz jednolitej, kremowej barwie. Istnieje również druga, trochę mniej popularna odmiana – „Desi”, która charakteryzuje się mniejszymi i różnokolorowymi nasionami (czerwone, żółte, zielone, białe czy brązowe). Suche nasiona ciecierzycy zapewniają nam ok. 360 kcal w 100 gramach produktu, natomiast wartość kaloryczna ugotowanej ciecierzycy spada do około 160 kcal. Poddawanie jej odpowiedniej obróbce termicznej, zdecydowanie obniża jej indeks glikemiczny, który po ugotowaniu wynosi 30. Warto o tym pamiętać, zwłaszcza że ciecierzyca sama w sobie jest już produktem o niskim IG.
Wysoka zawartość błonnika, złożone węglowodany, związki mineralne, takie jak magnez, żelazo, cynk, fosfor, miedź czy potas oraz witaminy A, C, E i również te z grupy B – to wszystko znajdziemy w ciecierzycy! Dlatego tak chętnie dodajemy produkty o tak bogatym składzie oraz obniżonej wartości glikemicznej w naszych daniach. Pyszny hummus, falafel czy gulasz jest u nas nie tylko uzupełnieniem diety dla vegan, ale każdego rodzaju jaki sobie sam stworzysz. Dzięki bogatemu wyborowi menu, możesz ułożyć swój własny jadłospis i próbować nowych smaków. Czasem ciężko się przekonać do nowych, nieznanych potraw, ale cieciorka ma to do siebie, że jej delikatny, lekko orzechowy smak jest w stanie sprostać wielu wymagającym gustom.
Jeśli decydujecie się na komponowanie własnych potraw z cieciorki w domowym zaciszu, musicie o niej wiedzieć parę podstawowych rzeczy. Zacznijmy od tego, że w ciecierzycy znajdziemy wysoką zawartość białka – około 20g na 100g produktu, a także węglowodanów, których może być nawet ok. 60g na 100g. Błonnik w niej obecny sprzyja rozwojowi korzystnych bakterii w jelitach, wspomaga ich pracę oraz dba o odpowiedni poziom cholesterolu, jest również świetnym źródłem antyoksydantów. Jednak to co musimy wiedzieć, w szczególności to fakt, że ciecierzyca, jak każda roślina strączkowa, nie należy do lekkostrawnych. Odpowiednie obróbki kulinarne pomogą jej zmniejszyć ciężkostrawność i ograniczyć powodowanie wzdęć. Najważniejsze dla cieciorki będzie odpowiednie namoczenie – nasiona przekładamy do dużego garnka i zalewamy dwoma lub trzema szklankami zimnej wody – w zależności od ilości. Ciecierzyca powinna leżeć w wodzie około 10h, my osobiście polecamy zostawić ją po prostu na całą noc. W czasie namaczania warto wymienić wodę na świeżą, chociaż nie jest to konieczne. Odpowiednio namoczone nasiona gotujemy w świeżej wodzie, nigdy w tej samej, w której ciecierzyca była namaczana. Sam czas gotowania powinien wynosić około 1-1,5h. Do gotującej się cieciorki można dodać pod koniec gotowania sól, a w trakcie także liście laurowe pobudzające smak.
Poniżej załączamy Wam kilka prostych przepisów na dania, czy przysmaki, z wykorzystaniem ciecierzycy.
Hummus
Składniki:
-
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
-
1,5-2 łyżki soku z cytryny
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
3 łyżki wody
-
4 łyżki pasty sezamowej (tahini)
-
Kmin rzymski, sól i pieprz do smaku
-
Ząbek czosnku
Przygotowanie:
-
Czosnek obierz i pokrój
-
Wszystkie składniki wrzuć do blendera (z wyjątkiem natki pietruszki)
-
Miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji
-
Możesz dodać dodatkową łyżkę wody i odrobinkę oliwy, jeśli pasta będzie za gęsta
Co mogę jeszcze dodać?
Do hummusu jako dodatek również świetnie sprawdzi się papryka, pomidory (krojone w puszce lub suszone), bazylia lub pietruszka jako dodatek do smaku.
Pasztet z ciecierzycy
Składniki:
-
30 dag ciecierzycy
-
2 marchewki
-
½ pora
-
1 cebula
-
1 pietruszka
-
2 jajka
-
Ząbek czosnku
-
2 łyżki oliwy/oleju
-
Pieprz i sól do smaku
-
1 łyżeczka curry
-
½ łyżeczki kminu
-
½ łyżeczki ziół prowansalskich
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w kostkę, razem z cieciorką gotujemy na średnim ogniu przez godzinę
Ugotowane warzywa miksujemy blenderem, do uzyskania gładkiej masy
Przyprawy, jajka oraz olej dodajemy do przygotowanej masy i dokładnie mieszamy
Do podłużnej foremki (wysmarowanej oliwą i posypaną bułką tartą) przekładamy masę i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 45 minut, aż pasztet będzie odpowiednio zarumieniony
Po wyjęciu z piekarnika pasztet studzimy, kroimy w plasterki i gotowe!
Na pokrojony już pasztet polecamy nałożyć konfiturę żurawinową oraz pietruszkę
Krem z ciecierzycy z kminem i kalafiorem
Składniki:
-
450g ugotowanej ciecierzycy
-
1 cebula
-
2 małe ząbki czosnku
-
1 mały kalafior
-
3 małe ziemniaki
-
500ml bulionu warzywnego
-
50ml śmietanki 18%
-
1 łyżka oliwy z oliwek
-
1 łyżeczka mielonego kminu
-
Sól, pieprz do smaku
-
½ łyżeczki kurkumy
-
1 łyżka masła
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obieramy, kroimy na drobno i wrzucamy na rozgrzaną wcześniej masłem patelnię (lub garnek). Doprowadzamy do zaszklenia się cebuli
Ziemniaki, ciecierzycę i kalafior gotujemy w bulionie przez około godzinę – półtorej, dodajemy kmin, sól, pieprz i kurkumę oraz cebulę i czosnek
Na sam koniec dodajemy śmietankę i wszystko razem blendujemy do uzyskania odpowiedniej gładkości.
Do gotowej już zupy, możemy dodać pestki dyni, natkę pietruszki albo kolendrę.
Smacznego!