Większość popularnych, egzotycznych owoców występuje u nas sezonowo, w związku z czym pojawiają się one w diecie tylko przez kilka miesięcy w roku. Niektóre z nich są na tyle popularne, że w odpowiednim czasie możemy je zdobyć w większości marketów i straganów, inne trochę mniej i żeby je znaleźć trzeba się porządnie naszukać. Jakie znamy te łatwiej i trudniej dostępne owoce i jakie one mają właściwości?
Awokado
Skąd pochodzi? Awokado pochodzi ze środkowo-południowego Meksyku, było stosowane w diecie już za czasów Azteków, a obecnie uchodzi także za afrodyzjak.
Jakie ma składniki odżywcze? W awokado znajdziemy kwas oleinowy, duże ilości potasu, witaminy C, E i A oraz witaminy z grupy B, kwas foliowy, błonnik i białko, a także minerały w postaci wapnia, żelaza, fosforu, potasu, sodu i cynku.
Jakie ma działanie? Wspomaga organizm w spowalnianiu procesów starzenia, obniża poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi i wpływa pozytywnie na układ nerwowy. Jedzenie awokado także wspiera układ odpornościowy, ma korzystny wpływ na wzrok i gęstość kości.
Jak jeść awokado? Awokado jemy bez skórki, możemy je dodawać do sałatek, kanapek, robić z niego klasyczne guacamole, sprawdzi się również w koktajlach.
Jaka jest jego inna nazwa? Awokado znajdziemy także pod nazwą smaczliwki wdzięcznej.
Opuncja figowa
Skąd pochodzi? Jest to gatunek jadalnego kaktusa – opuncji, pochodzący z Meksyku. Do Europy dotarł po wyprawie Krzysztofa Kolumba. Opuncja figowa podobnie jak awokado, była używana już w czasach Azteków.
Jakie ma składniki odżywcze? W opuncji znajdziemy kwasy organiczne, flawonoidy, minerały takie jak fosfor, wapń, sód, potas, magnez i żelazo oraz witaminy A, C, E, B1, B6 i błonnik.
Jakie ma działanie? W szczególności przeciwwirusowe, przeciwzapalne, przeciwbólowe i antyoksydacyjne. Pomaga zapobiegać cukrzycy i chroni układ nerwowy, ponadto jest znanym lekiem na astmę i na problemy żołądkowe oraz jelitowe.
Jak jeść opuncję? Opuncja figowa ma jadalny miąższ, który wydobywamy ze środka owocu i możemy go jeść bezpośrednio ze skórki. Zaczyna być dojrzała i zdatna do spożycia, kiedy robi się żółta, a na jej skórce widzimy czerwone plamki. Jest ciekawym dodatkiem do koktajli oraz zimnych deserów.
Jaka jest jej inna nazwa? Znajdziemy ją pod nazwą figi indyjskiej lub opuncji indyjskiej.
Pitaja
Skąd pochodzi? Jak większość egzotycznych owoców, pochodzi z Meksyku i Ameryki Środkowej, chociaż obecnie jest również uprawiany w Południowo-Wschodniej Azji. Kwitnie tylko w nocy, dlatego jest także nazywana księżycowym kwiatem.
Jakie ma składniki odżywcze? Pitaja zawiera naturalne barwniki betalainy, witaminę C, A i te z grupy B, wapń, żelazo oraz fosfor. W jej nasionach znajdziemy kwasy omega-3 i omega-6.
Jakie ma działanie? Zapobiega otyłości i spowalnia procesy starzenia się organizmu, wpływa korzystnie na siatkówkę oka, wykazuje silne działanie przeciwutleniające, działa ochronnie na układ krwionośny, a także wykazuje profilaktyczne działanie przeciw rozwojowi nowotworów.
Jak jeść pitaję? W pitai jadalny jest nie tylko miąższ, ale również pestki. Jeśli skórka jest zbyt twarda to owoc jest jeszcze niedojrzały. Będzie lekkim i słodkim składnikiem musów, ciast, tortów, deserów, koktajli czy soków.
Jaka jest jej inna nazwa? Pitaja jest znana również pod nazwą pitahaya, smoczy owoc i truskawkowa gruszka.
Litchi
Skąd pochodzi? Wywodzi się z rejonu Kambodży, Filipin i Wietnamu i jest jedynym przedstawicielem tego gatunku owocu. Doceniana była już przez chińskich cesarzy od ponad 2000 lat.
Jakie ma składniki odżywcze? W liczi możemy znaleźć polifenole, tłuszcze jedno i wielonienasycone, witaminę C, witaminę B6, kwas foliowy, ryboflawinę, niacynę, witaminy E i K, fosfor, żelazo, potas, cynk i magnez.
Jakie ma działanie? Wykazuje potencjalne działanie przeciwnowotworowe i przeciwutleniające, obniża zły cholesterol, zastępując go tym dobrym, reguluje ciśnienie krwi i usprawnia pracę serca.
Jak jeść litchi? Ma bardzo słodki, biało-różowy miąższ, który chroni gruba skórka. Można je jeść na surowo lub dodać do naleśników, sałatek owocowych, soków czy syropów domowych.
Jaka jest jego inna nazwa? Litchi, liczi możemy znaleźć pod nazwą śliwki chińskiej i bliźniarki smacznej.
Granat
Skąd pochodzi? Występuje w kilku regionach, a dokładniej w Azji Zachodniej, Kaukazie i na Półwyspie Indyjskim. Na bliskim wschodzie granat był uprawiany od kilku tysięcy lat.
Jakie ma składniki odżywcze? W granacie jest całe mnóstwo witamin, między innymi C, B, A, K i E oraz minerały takie jak fosfor, potas, jod czy krzem.
Jakie ma działanie? Składniki zawarte w granacie mają wiele dobroczynnych właściwości, pomaga regulować ciśnienie krwi, poziom glukozy i cholesterolu, wspomaga odporność, pomaga przy odchudzaniu i oczyszczaniu organizmu oraz poprawia pamięć i działa przeciwzapalnie.
Jak jeść granat? Ma on słodko-gorzki smak i kwaskowaty posmak, może być przyjemnym przełamaniem dla smoothie czy sałatek. Można z niego wytwarzać także syrop, zwany grenadyną, który znajdzie zastosowanie w wielu koktajlach i drinkach.
Jaka jest jego inna nazwa? Granat nie ma szczególnie określonych dodatkowych nazw, jedynie możemy go szukać dodatkowo pod nazwą granatowca właściwego.
Mango
Skąd pochodzi? W większości występuje w naturze dość dziko, w Azji Południowej – to właśnie stąd pochodzi najpopularniejsza odmiana tego owocu, czyli mango indyjskie. Zdrowotne właściwości mangi było już doceniane przez starożytnych Hindusów.
Jakie ma składniki odżywcze? Mango to źródło witamin A, B, C, E oraz miedzi, żelaza, magnesu i potasu. Zawiera również luteinę i zeaksantynę.
Jakie ma działanie? Dzięki swoim właściwościom pomaga w walce z anemią i anoreksją, a dzięki zawartym naturalnym barwnikom, zmniejsza ryzyko powstawania zaćmy. Ma także działanie przeciwzapalne i zwiększające wrażliwość na insulinę.
Jak jeść mango? Skórka mango jest niejadalna, jednak możemy je obrać, pokroić w kostkę czy jeść łyżeczką. Ten owoc ma powszechne zastosowanie w sokach, deserach, przetworach i lodach.
Jaka jest jego inna nazwa? Mango można znaleźć również pod mało popularną nazwą – posmak, posmacz.
Marakuja
Skąd pochodzi? Pochodzi z Ameryki Południowej, ale jest powszechnie uprawiana w wielu krajach tropikalnych, w dwóch odmianach – indonezyjskiej i o żółtych owocach.
Jakie ma składniki odżywcze? W marakui znajdziemy bardzo dużo cennych witamin i minerałów. Marakuja może się pochwalić w swoim składzie witaminami C, A, E, K, B6, niacyną, ryboflawiną i kwasem foliowym oraz minerałami, takimi jak wapń, żelazo, fosfor, cynk, magnez, sód i potas.
Jakie ma działanie? Poprawia trawienie, reguluje ciśnienie krwi, wspomaga zasypianie, ma działanie przeciwzapalne, pomaga na kaszel i poprawia pracę serca.
Jak jeść marakuję? Marakuja ma jadalny zarówno miąższ jak i pestki w środku, możemy ją wyjadać ze środka, ale możemy dodawać do puddingów, koktajli, soków czy naleśników.
Jaka jest jej inna nazwa? Męczennica jadalna, passiflora to inne nazwy określające tą bombę witaminową.
Mangostan
Skąd pochodzi? Największym producentem mangostanu jest Tajlandia, naturalnie występuje w Indonezji i niektórych krajach Ameryki Południowej. Uważany jest za jeden z najsmaczniejszych owoców świata i jest bardzo cennym surowcem dla Azjatów.
Jakie ma składniki odżywcze? Składa się z błonnika, związków chitynowych, znajdziemy w nim witaminę C, B, A i E oraz beta karotenu. Jest także źródłem ksantonów i związków polifenolowych oraz minerałów – cynku, magnezu, żelaza, potasu, miedzi, sodu i manganu.
Jakie ma działanie? Mangostan może działać przeczyszczająco, wspomaga redukcję masy ciała, obniża poziom cholesterolu we krwi, wspiera prawidłową pracę układu odpornościowego, ułatwia regenerację organizmu i pomaga w gojeniu się ran, a także może zapobiegać rozwijanie się choroby Alzhaimera.
Jak jeść mangostan? Pod grubą skórą mangostanu znajdują się białe segmenty, które można jeść na surowo , miąższ jest bardzo soczysty i słodki, można z niego robić soki, koncentraty, dodawać do deserów, można je również konserwować.
Jaka jest jego inna nazwa? Można go poznać także po nazwach takich jak garcynia, smaczelina, żółtopla, żółciecz.
Egzotyczne owoce mimo tego, jak rzadko mogą być spotykane i mało spopularyzowane (jak np. mangostan czy opuncja) mają bardzo ciekawe składy i właściwości. Są to owoce bardzo smaczne i różnorodne smakowo, dzięki czemu są fajną różnorodnością w diecie, którą możemy sezonowo stosować.