21 lipca 2021

Czym jest syrop glukozowo – fruktozowy?

Czym jest syrop glukozowo – fruktozowy?

Syrop glukozowo-fruktozowy znamy jako dodatek do wszelkich produktów, które widzimy na półkach sklepowych. Znajduje się on w słodyczach, słodkich napojach gazowanych i sokach owocowych. Poprawia nie tylko smak produktu, ale także barwę i aromat. Dodaje on słodkiego smaku do wielu klasycznych koncernowych propozycji. Uzyskuje się go ze skrobi kukurydzianej. 

Jest to podmiot, który jako substancja dodawana do żywności budzi wiele kontrowersji. Od kiedy zaczął on być jednym z głównych składników produkcji słodyczy i słodkich napojów, naukowcy rozpoczęli szereg badań nad jego wpływem na zdrowie człowieka. Obecnie ten syrop jest uznawany za podstawę wielu chorób cywilizacyjnych, w tym otyłości i chorób serca. Syrop glukozowo-fruktozowy tworzy się z kukurydzy, która jest przetaczana na skrobię kukurydzianą. Do dalszej produkcji potrzebujemy enzymów lub kwasów, które z pełnej glukozy zaczynają wytwarzać także fruktozę, która stanowi około 50% składu syropu. Jest to bezbarwna lub jasnożółta substancja, a kiedy jest gotowa nie potrzebuje żadnych obróbek, żeby być dodawana do różnej żywności. Jest bardzo tani w produkcji, przez co jest chętniej używany w produkcji, zamiast klasycznej postaci cukru. Dzięki temu znajdziemy go coraz częściej w przetworzonej żywności, w sokach „naturalnych”, jogurtach, dżemach a nawet niektórych serach i wędlinach. Przez to, ile go spożywamy na co dzień w żywności, o czym często nie mamy pojęcia, dostarczamy go sobie za dużo, a to ma na dłuższą metę całkiem nieprzyjemne skutki. 

W jakich konkretnie produktach znajdziemy ten syrop?

Wiemy, że syrop glukozo-fruktozowy występuje w wielu różnych produktach, ale warto uściślić na jaki zakres sklepowych żywności musimy uważać. 

  • Owocowe syropy
  • Słodkie napoje gazowane i niegazowane
  • Napoje energetyczne 
  • Pierniki
  • Słodkie mleczne produkty
  • Słodkie alkohole
  • Keczup, musztardy itd.
  • Lody
  • Konserwy
  • Gotowe sosy do mięs i makaronów
  • Wędlin
  • Jogurtów
  • Dżemy, gotowe desery

 

Wpływ syropu glukozowo-fruktozowego na zdrowie

Główny wpływ tego syropu na zdrowie, wynika zasadniczo z zwartości fruktozy. Jest to cukier prosty, który spożywany w nadmiernych ilościach zaburza prawidłowe odczuwanie głodu i uczucia sytości. To wszystko zwiększa apetyt, przez co jemy więcej niż powinniśmy i nadmiar żywności odkładamy w postaci tkanki tłuszczowej. Ten syrop powoduje również nagłe i szybkie skoki insuliny we krwi, a to szybka droga do rozwoju cukrzycy. Fruktoza jest oczywiście przez nas w pełni metabolizowana, jednak ten proces obciąża naszą wątrobę, przez co tłuszcz odkłada się nie tylko w tkance, ale też na narządach i powoduje choroby układu krążenia. Kiedy w naszej krwi krąży nadmiar tłuszczu, prowadzi to do rozwoju złego cholesterolu, rozwoju miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych. 

Syrop glukozowo-fruktozowy podstawą otyłości?

Podobnie jak sacharoza składa się z glukozy i fruktozy, czyli cukrów prostych. W syropie jednak występują one w wolnej formie, przez co szybciej ulegają procesowi metabolizmu, jednak ich metabolizowanie nie jest dla nas zdrowe. Jej nadmierne ilości zwiększają syntezę kwasów tłuszczowych i odkładanie większej ilości tłuszczów do tkanek i  na narządy. Sama otyłość wiąże się z wieloma innymi chorobami, takimi jak cukrzyca typu 2, insulinooporność, nietolerancją glukozy czy chorobami serca. Między innymi dlatego naukowcy w tych wszystkich skutkach i powiązaniach szukają winowajcy, a tu pojawia się w postaci syropu glukozowo – fruktozowego, którego nadmiar prowadzi do ogromnego zamieszania w organizmie. Naturalnie sam jeden element nie może być przyczyną otyłości na całym świecie, jednak jest jedną z jego podstaw. Jego zawartość w większości produktów poza tym, że jest niezdrowa to w dodatku uzależniająca, ponieważ przyzwyczaja nas do słodkiego smaku. 

Jakie są konsekwencje?

Syrop glukozowo – fruktozowy w nadmiarze jest wyjątkowo niezdrowy, jednak warto znać wszystkie jego konsekwencje. Patrząc na składy produktów, dobrze jest widzieć jaką zawartość prezentuje nam dany produkt i jaka jest zawartość tego syropu. Również warto uważać na olej palmowy, jednak o tym nie dzisiaj. Co w takim razie może spowodować zbyt wysokie dostarczanie do organizmu tego składniku?

  • zwiększony apetyt
  • nadwagę i otyłość 
  • zaburzenia pracy nerek
  • zwiększone ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2
  • wystąpienie insulinooporności
  • zaburzenie metabolizmu cukrów w organizmie
  • ryzyko zakrzepów
  • nagłe zmiany (skoki) glukozy we krwi 
  • wzrost złego cholesterolu
  • ryzyko stłuszczenia wątroby lub innych narządów
  • rozregulowane uczucie sytości
  • wzrost stężenia kwasu moczowego w surowicy krwi
  • nadciśnienie 
  • choroby układu krwionośnego
  • pogorszenie procesu syntezy kolagenu
  • przyspieszone starzenie organizmu

Dawka takiego syropu w produkcie jest tylko jedną z substancji, na które warto uważać, jednak sprzyja rozwojowi wielu chorób a przede wszystkim otyłości. Składy mimo, że wydają się nam błahe, mogą nas uratować przed zbyt częstym jedzeniem ulubionych ciastek lub piciem ukochanej oranżady. Dobrze jest wiedzieć co jemy i co dostarczamy naszemu organizmowi na co dzień.