25 lipca 2021

Polifenole - flawonoidy, kwasy fenolowe, związki fenolowe

Polifenole - flawonoidy, kwasy fenolowe, związki fenolowe

Polifenole są związkami roślinnymi, które możemy znaleźć zarówno w owocach, jak i warzywach. Niosą one za sobą duże korzyści dla zdrowia oraz urody.

Polifenole dzielimy na trzy grupy: Flawonoidy, kwasy fenolowe i związki fenolowe 

Flawonoidy – występują głównie w owocach, to duża grupa naturalnych związków roślinnych o działaniu antyoksydacyjnym. Chronią także przed insektami i grzybami, dodatkowo są naturalnymi barwnikami. Jako duża grupa, dzielą się na:

  • Izoflawony – zapobiegają wydzieleniu nadmiaru sebum
  • Flawonole – mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne
  • Bioflawonoidy – regulują nadmierny poziom cholesterolu, wspierają układ immunologiczny i działają antyoksydacyjnie
  • Katechiny – mają szereg działań, między innymi: przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, antybakteryjne, antywirusowe i antyoksydacyjne 
  • Antocyjanidyny – pełnią funkcje ochronne w organizmie

Kwasy fenolowe – w większości są to składniki tanin (związki medyczne, które mają obszerne zastosowanie w medycynie), działają przeciwzapalnie i przeciwobrzękowo, a także mają działanie antyoksydacyjne i hamujące krwawienie. Dzielimy je na:

  • Kwasy monohydroksybenzoesowe
  • Kwasy dihydroksybenzoesowe
  • Kwasy trihydroksybenzoesowe

Związki fenolowe – są najobszerniejszą grupą polifenoli, znajdziemy je głównie w nasionach, liściach, łodygach, korzeniach czy korze. Pomagają zapobiegać rozprzestrzenianiu się nowotworów, biorą udział w wydzielaniu estrogenów w organizmie kobiety, działają przeciwalergicznie i niwelują infekcje. Istnieją również źródła, które twierdzą, że związki fenolowe wspomagają prawidłową pracę wątroby.  

Gdzie znajdziemy polifenole? 

Ich źródeł należy szukać w naturalnej żywności, czyli przede wszystkim w owocach i warzywach takich jak:

  • Jabłka
  • Morele
  • Porzeczki
  • Owoce leśne
  • Wiśnie
  • Winogrona
  • Brzoskwinie
  • Cytrusy
  • Śliwki
  • Gruszki
  • Soja
  • Fasola
  • Szpinak
  • Marchew
  • Cebula
  • Brokuły
  • Ziemniaki
  • Szparagi
  • Orzechy
  • Nasiona
  • Cynamon
  • Rozmaryn
  • Oregano
  • Mięta
  • Pietruszka
  • Anyż
  • Kakao
  • Kawa
  • Czerwone wino

Znamy już charakterystykę poszczególnych rodzajów polifenoli, podsumujmy więc sobie jakie niosą one korzyści dla zdrowia i dla urody. 

Korzyści dla zdrowia: 

  • Dzięki swoim przeciwutleniającym właściwościom polifenole zmniejszają ryzyko chorób serca i obniżają ciśnienie krwi 
  • Poprawiają pamięć i koncentrację, co przekłada się na bardziej wydajną pracę mózgu 
  • Polepszają trawienie przez stymulację dobrych bakterii jelitowych
  • Pomagają w stymulacji wydzielania insuliny i obniżają stężenie cukru we krwi

Korzyści dla urody:

  • Polifenole zapobiegają powstawaniu nowych zmarszczek i przyczyniają się do spłycania tych, które już powstały
  • Poprawiają stopień nawilżenia skóry
  • Wspomagają procesy gojenia i przyczyniają się do regeneracji skóry 
  • Pobudzają produkcję elastyny oraz kolagenu, dzięki czemu skóra staje się bardziej elastyczna i sprężysta

Pomimo swojego dobroczynnego działania, polifenole w nadmiarze mogą również zaszkodzić. Taniny zawarte w polifenolach wiążą jony żelaza w około 90%, przez co jednocześnie obniża się poziom żelaza we krwi, a na to szczególnie muszą zwracać uwagę osoby cierpiące na anemię oraz dzieci. Ich zbyt duża zawartość w diecie może dezaktywować enzymy trawienne, co szybko może doprowadzić do biegunki. Jak każdy wartościowy związek, polifenole są godne uwagi i włączenia ich do codziennej diety. Ze wszystkim jednak trzeba obchodzić się ostrożnie, więc wprowadzając te związki do swojego codziennego menu, pamiętajcie aby zachować umiar.