
Polifenole - flawonoidy, kwasy fenolowe, związki fenolowe
Polifenole są związkami roślinnymi, które możemy znaleźć zarówno w owocach, jak i warzywach. Niosą one za sobą duże korzyści dla zdrowia oraz urody.
Polifenole dzielimy na trzy grupy: Flawonoidy, kwasy fenolowe i związki fenolowe
Flawonoidy – występują głównie w owocach, to duża grupa naturalnych związków roślinnych o działaniu antyoksydacyjnym. Chronią także przed insektami i grzybami, dodatkowo są naturalnymi barwnikami. Jako duża grupa, dzielą się na:
- Izoflawony – zapobiegają wydzieleniu nadmiaru sebum
- Flawonole – mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne
- Bioflawonoidy – regulują nadmierny poziom cholesterolu, wspierają układ immunologiczny i działają antyoksydacyjnie
- Katechiny – mają szereg działań, między innymi: przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, antybakteryjne, antywirusowe i antyoksydacyjne
- Antocyjanidyny – pełnią funkcje ochronne w organizmie
Kwasy fenolowe – w większości są to składniki tanin (związki medyczne, które mają obszerne zastosowanie w medycynie), działają przeciwzapalnie i przeciwobrzękowo, a także mają działanie antyoksydacyjne i hamujące krwawienie. Dzielimy je na:
- Kwasy monohydroksybenzoesowe
- Kwasy dihydroksybenzoesowe
- Kwasy trihydroksybenzoesowe
Związki fenolowe – są najobszerniejszą grupą polifenoli, znajdziemy je głównie w nasionach, liściach, łodygach, korzeniach czy korze. Pomagają zapobiegać rozprzestrzenianiu się nowotworów, biorą udział w wydzielaniu estrogenów w organizmie kobiety, działają przeciwalergicznie i niwelują infekcje. Istnieją również źródła, które twierdzą, że związki fenolowe wspomagają prawidłową pracę wątroby.
Gdzie znajdziemy polifenole?
Ich źródeł należy szukać w naturalnej żywności, czyli przede wszystkim w owocach i warzywach takich jak:
- Jabłka
- Morele
- Porzeczki
- Owoce leśne
- Wiśnie
- Winogrona
- Brzoskwinie
- Cytrusy
- Śliwki
- Gruszki
- Soja
- Fasola
- Szpinak
- Marchew
- Cebula
- Brokuły
- Ziemniaki
- Szparagi
- Orzechy
- Nasiona
- Cynamon
- Rozmaryn
- Oregano
- Mięta
- Pietruszka
- Anyż
- Kakao
- Kawa
- Czerwone wino
Znamy już charakterystykę poszczególnych rodzajów polifenoli, podsumujmy więc sobie jakie niosą one korzyści dla zdrowia i dla urody.
Korzyści dla zdrowia:
- Dzięki swoim przeciwutleniającym właściwościom polifenole zmniejszają ryzyko chorób serca i obniżają ciśnienie krwi
- Poprawiają pamięć i koncentrację, co przekłada się na bardziej wydajną pracę mózgu
- Polepszają trawienie przez stymulację dobrych bakterii jelitowych
- Pomagają w stymulacji wydzielania insuliny i obniżają stężenie cukru we krwi
Korzyści dla urody:
- Polifenole zapobiegają powstawaniu nowych zmarszczek i przyczyniają się do spłycania tych, które już powstały
- Poprawiają stopień nawilżenia skóry
- Wspomagają procesy gojenia i przyczyniają się do regeneracji skóry
- Pobudzają produkcję elastyny oraz kolagenu, dzięki czemu skóra staje się bardziej elastyczna i sprężysta
Pomimo swojego dobroczynnego działania, polifenole w nadmiarze mogą również zaszkodzić. Taniny zawarte w polifenolach wiążą jony żelaza w około 90%, przez co jednocześnie obniża się poziom żelaza we krwi, a na to szczególnie muszą zwracać uwagę osoby cierpiące na anemię oraz dzieci. Ich zbyt duża zawartość w diecie może dezaktywować enzymy trawienne, co szybko może doprowadzić do biegunki. Jak każdy wartościowy związek, polifenole są godne uwagi i włączenia ich do codziennej diety. Ze wszystkim jednak trzeba obchodzić się ostrożnie, więc wprowadzając te związki do swojego codziennego menu, pamiętajcie aby zachować umiar.