Polifenole są związkami roślinnymi, które możemy znaleźć zarówno w owocach, jak i warzywach. Niosą one za sobą duże korzyści dla zdrowia oraz urody.
Flawonoidy – występują głównie w owocach, to duża grupa naturalnych związków roślinnych o działaniu antyoksydacyjnym. Chronią także przed insektami i grzybami, dodatkowo są naturalnymi barwnikami. Jako duża grupa, dzielą się na:
Kwasy fenolowe – w większości są to składniki tanin (związki medyczne, które mają obszerne zastosowanie w medycynie), działają przeciwzapalnie i przeciwobrzękowo, a także mają działanie antyoksydacyjne i hamujące krwawienie. Dzielimy je na:
Związki fenolowe – są najobszerniejszą grupą polifenoli, znajdziemy je głównie w nasionach, liściach, łodygach, korzeniach czy korze. Pomagają zapobiegać rozprzestrzenianiu się nowotworów, biorą udział w wydzielaniu estrogenów w organizmie kobiety, działają przeciwalergicznie i niwelują infekcje. Istnieją również źródła, które twierdzą, że związki fenolowe wspomagają prawidłową pracę wątroby.
Ich źródeł należy szukać w naturalnej żywności, czyli przede wszystkim w owocach i warzywach takich jak:
Znamy już charakterystykę poszczególnych rodzajów polifenoli, podsumujmy więc sobie jakie niosą one korzyści dla zdrowia i dla urody.
Korzyści dla zdrowia:
Korzyści dla urody:
Pomimo swojego dobroczynnego działania, polifenole w nadmiarze mogą również zaszkodzić. Taniny zawarte w polifenolach wiążą jony żelaza w około 90%, przez co jednocześnie obniża się poziom żelaza we krwi, a na to szczególnie muszą zwracać uwagę osoby cierpiące na anemię oraz dzieci. Ich zbyt duża zawartość w diecie może dezaktywować enzymy trawienne, co szybko może doprowadzić do biegunki. Jak każdy wartościowy związek, polifenole są godne uwagi i włączenia ich do codziennej diety. Ze wszystkim jednak trzeba obchodzić się ostrożnie, więc wprowadzając te związki do swojego codziennego menu, pamiętajcie aby zachować umiar.