24 września 2021

Jak prawidłowo zadbać o układ odpornościowy?

Jak prawidłowo zadbać o układ odpornościowy?

Układ odpornościowy to jeden z ważniejszych układów organizmu człowieka, który kształtuje się już od pierwszych dni życia płodowego.

Na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego ma wpływ wiele czynników, w tym odpowiednie żywienie.

Niedobory wielu składników mogą prowadzić do zaburzenia pracy układu immunologicznego a co za tym idzie, do szybszego powstawania procesów zapalnych i zakażeń.

Odpowiednio zbilansowana dieta wspomaga procesy układu odpornościowego i zapobiega powstawaniu jakichkolwiek infekcji. W dobie żywności przetworzonej jadłospis przeciętnej osoby mocno odbiega od tej zdrowej i bogatej w niezbędne składniki odżywcze diety.

Odpowiednie żywienie wpływa nie tylko na wymieniony wyżej układ immunologiczny, ale także na nasze samopoczucie, stan włosów czy paznokci, cerę,ale także na procesy myślowe czy sen. Wymienimy kilka składników na które powinniśmy zwrócić szczególną uwagę w trosce o nasz organizm i walkę z chorobami, tym bardziej, że zbliża się okres jesienno-zimowy, czyli ten, w którym o infekcję bardzo łatwo.

Zacznijmy od witamin. Wszystkie z nich są oczywiście bardzo ważne, ale te istotne dla pracy układu odpornościowego to witamina A, C, E i D.

Witamina A, która wzmacnia układ odpornościowy oraz sprzyja regeneracji komórek, znajduje się m.in. w jajkach, mleku, maśle, oraz podrobach, takich jak wątróbka drobiowa.

Witamina C (kwas askorbinowy) chroni tkanki przed uszkodzeniem, działając na nie antyoksydacyjnie, czyli najprościej mówiąc, hamuje ich utlenianie, które jest działaniem bardzo szkodliwym. Innym jej zadaniem jest także biosynteza kolagenu. Dzika róża, papryka, czarna porzeczka czy brukselki to bardzo dobre źródła witaminy C.

Witamina E podobnie jak witamina A i C jest silnym przeciwutleniaczem zwalczającym wolne rodniki – dzięki temu chroni organizm przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniem komórek. Wspomaga także pracę witaminy C. Znajdziemy ją w oleju słonecznikowym, oliwie z oliwek, migdałach, rybach, czy drobiu.

Przejdźmy teraz do grupy związków, które także mają bardzo istotny wpływ na nasz układ immunologiczny, czyli selen oraz cynk.

Selen, który również wykazuje silne działanie oksydacyjne, ma bardzo istotny wpływ na tempo odpowiedzi immunologicznej naszego organizmu. Selen występuje w podrobach, owocach morza i rybach, a także orzechach i produktach zbożowych.

Cynk występuje we wszystkich tkankach ciała i stanowi istotny element wielu enzymów. Jego niedobór prowadzi do znacznego obniżenia odporności. Głównym źródłem cynku są produkty zbożowe, a także mięso i jego przetwory. Produkty zawierające spore ilości cynku, to: kasza gryczana, ciemne pieczywo, sery podpuszczkowe, mięso, wątroba, natomiast mniejsze jego ilości zawierają: ryż, jaja, jasne pieczywo, ryby oraz owoce.

Sięgajmy po owoce i warzywa, bo mimo, że są tak niepozorne, to mają ogromny wpływ na nasz organizm. Jeśli ciężko jest Ci je zjeść w całości, spróbuj pić koktajle, smoothie lub robić zupy krem. Możesz w nich ukryć naprawdę ogromną ilość witamin i nawet nie zauważysz, kiedy zamiast wydawać pieniądze na leki przeciw grypie, lub być uziemionym w domu z paczką chusteczek, będziesz w stanie wyjść na spacer lub kawę z ulubioną książką i czuć na sobie promyki słońca.

Produkty, które również powinny znaleźć się w naszej diecie to czosnek i cebula, które w większości zawierają wszystkie składniki, które zostały wymienione wyżej. Nie jest to najlepszy towarzysz romantycznej kolacji, ale na pewno uchroni nas w tych ciężkich czasach przed ciągłym proszeniem o L4.

 

Przepis na przeciwzapalny koktajl z imbirem.

Składniki:

  • 1 dojrzały banan
  • 1 kiwi
  • garść świeżego szpinaku
  • pomarańcza
  • kawałek imbiru
  • łyżeczka soku z aloesu 

Przygotowanie:

  1. Składniki zblenduj na gładką masę.
  2. Jeśli koktajl będzie zbyt gęsty, możesz dodać wody.
  3. Napój przelej do szklanek i posyp nasionami chia.