02 grudnia 2024

Dieta dla matki karmiącej: co jeść, a czego unikać?

Dieta dla matki karmiącej: co jeść, a czego unikać?

Mogłoby się wydawać, że dieta matki karmiącej jest uboga i monotonna. Nic bardziej mylnego! Faktem jest, że laktacja oznacza prawdziwą rewolucje w organizmie. Zmiany hormonalne i fizyczne są wyczerpujące, co przekłada się na wyższe zapotrzebowanie kaloryczne. Priorytetem jest, aby spożywane posiłki były zdrowe i pełnowartościowe. Zastanawiasz się, jakie produkty są zalecane, a jakie wręcz przeciwnie? Koniecznie zapoznaj się z naszym artykułem, gdzie znajdziesz zbiór przydatnych wskazówek, dzięki którym wszystko stanie się prostsze.

 

Czy matka karmiąca musi mieć specjalną dietę?

Wiele przyszłych i świeżo upieczonych mam zadaje sobie powyższe pytanie. Trzeba wiedzieć, że dieta matki karmiącej tylko w niewielkim stopniu wpływa na skład mleka. Właśnie dlatego nie ma potrzeby wdrażania restrykcyjnych zmian żywieniowych. Zdecydowana większość składników odżywczych zawartych w mleku matki pochodzi z rezerw gromadzonych w czasie ciąży. Oznacza to, że skład pokarmu jest stabilny i niezależny od czynników zewnętrznych.

Dieta przy karmieniu piersią wpływa jednak na organizm matki. Czas po porodzie jest szczególnie trudny. Okres regeneracji wymaga wysokiej podaży mikro i makroskładników. To właśnie dzięki nim można utrzymać energię oraz dobre samopoczucie. Niestety, mnóstwo kobiet zajmujących się niemowlakiem nie ma czasu zadbać o siebie. Prawdziwym strzałem w dziesiątkę wydaje się być zbilansowany i różnorodny catering dietetyczny od My Food.

 

Dieta mamy karmiącej - o czym należy pamiętać?

Jak już wspomniano, dieta przy karmieniu piersią powinna być pełnowartościowa. Spożywane produkty nie zmieniają składu pokarmu, jednak nie są obojętne dla organizmu matki. Poznaj najważniejsze zasady, które warto jest wdrożyć w okresie laktacji.

 

1. Różnorodność menu

Co można jeść przy karmieniu piersią? Niemal wszystko, na co przyjdzie ochota, jednak trzeba wykazać się umiarem. Niezwykle istotne, aby spożywane posiłki były różnorodne, gdyż tylko wtedy zostanie zaspokojone zapotrzebowanie organizmu na poszczególne składniki odżywcze. Wspomniane związki mają bezpośredni wpływ nie tylko na ogólne samopoczucie, ale także czas regeneracji, funkcjonowanie gospodarki hormonalnej, odporność organizmu. Poród stanowi ogromne obciążenie, a więc niesie za sobą szereg negatywnych skutków. Połóg to czas szczególnej troski o matkę, która powinna o siebie zadbać poprzez m.in. sposób żywienia.

 

2. Optymalna kaloryczność

Kaloryczność diety matki karmiącej jest w każdym przypadku inna. Zapotrzebowanie energetyczne podczas laktacji jest wyższe o około 500 kcal, więc normalnym jest zwiększenie podaży kalorii. Konieczne jest jednak zachowanie umiaru. Karmienie piersią nie oznacza objadania się bez konsekwencji. Ponadto mnóstwo kobiet decyduje się karmić znacznie dłużej niż kilka miesięcy, a z biegiem czasu zapotrzebowanie kaloryczne wraca do normy sprzed ciąży, a trwająca laktacja nie ma tutaj nic do rzeczy. Jedzenie za dwoje nigdy nie jest dobrym pomysłem. Panie mające problem z przygotowaniem zbilansowanych posiłków powinny rozważyć catering dietetyczny. My Food doskonale wie, jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej.

 

3. Regularność posiłków

Narodziny maluszka wiążą się ze zmianą stylu życia. Niejedna kobieta zapomina o tym, że silna i zdrowa mama jest filarem rodziny. Stawianie siebie na ostatnim miejscu jest często popełnianym błędem. Dieta przy karmieniu piersią musi być regularna, a posiłki spożywane mniej więcej co 3 godziny. Jest to skuteczny sposób, aby dostarczyć energii niezbędnej w tym trudnym czasie. Ponadto systematyczne jedzenie wspomaga drogę do wypracowania wymarzonej sylwetki. Zbyt mała podaż kalorii, głodówki, spożywanie jednego posiłku w ciągu dnia - to wszystko sprzyja gromadzeniu tkanki tłuszczowej, gdyż organizm przygotowuje się na stan skrajnego wyczerpania.

 

4. Duża ilość płynów

W diecie mamy karmiącej nie może zabraknąć dużej ilości płynów. Najlepiej, aby zawsze mieć pod ręką butelkę wody. Jest to sprawdzone rozwiązanie w przypadku nawracających bólów głowy, braku energii, apatii. Niedostatecznie nawodniony organizm jest osłabiony, co źle oddziałuje na podstawowe procesy życiowe. Trzeba dodać, że woda spożywana przed posiłkiem sprawia, że staje się on bardziej sycący. Ma to znaczenie dla kobiet, które szybko chcą odzyskać figurę sprzed ciąży.

 

Czego nie jeść przy karmieniu piersią?

Dieta matki karmiącej kojarzy się z koniecznością eliminacji wielu produktów spożywczych. Skład mleka jest stabilny, a składniki odżywcze zawarte w pokarmie zostały zgromadzone jeszcze w czasie ciąży. Istnieje mnóstwo mitów dotyczących żywienia podczas laktacji. Bezpodstawnie powielana jest teoria, że warzywa kapustne, cebula, rośliny strączkowe wywołują u dziecka dolegliwości żołądkowe. Prawdą jest, że mogą być one przyczyną wystąpienia wzdęć u matki, jednak nie zwiększają ryzyka pojawienia się kolek u malucha.

 

Często można usłyszeć, że kawa jest zakazana w diecie mamy karmiącej. Badania naukowe potwierdzają, że kofeina przedostaje się do pokarmu, ale wyłącznie wtedy, gdy jest spożywana w nadmiarze. Bez obaw można więc wypić w ciągu doby 1-2 filiżanki kawy czy 2-3 kubki herbaty.

 

Czy dieta przy karmieniu piersią nie powinna zawierać cytrusów, truskawek, czekolady, mleka krowiego, jaj, orzechów? Te produkty uznawane są za popularne alergeny, które mogą przeniknąć do mleka matki. Warto jednak pamiętać, że jeśli dziecko jest zdrowe, to nie nastąpi u niego rozwój alergii przez spożycie składników potencjalnie alergizujących. Dieta eliminacyjna wdrażana na własną rękę stanowi realne zagrożenie dla kobiety. Może skutkować np. anemią, więc wszelkie restrykcyjne zmiany żywieniowe trzeba skonsultować ze specjalistą.

 

Co jeść podczas karmienia piersią?

Nie masz pojęcia, co jeść podczas karmienia piersią? Wszystkie ulubione produkty, ale w odpowiednich ilościach! Szczególnie zalecane są warzywa i owoce, produkty zbożowe, nabiał i jaja, chude mięso, ryby, orzechy, oleje roślinne, nasiona i pestki, orzechy. Dieta matki karmiącej powinna obfitować w białko, tłuszcze, kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, witaminy i minerały.