Dieta niskowęglowodanowa (low carb) bije rekordy popularności. Ten model żywieniowy cieszy się szczególnym zainteresowaniem osób odchudzających się, które chcą wypracować smukłą sylwetkę. Prawidłowo skomponowane posiłki nie tylko intensyfikują redukcję masy ciała, ale również stanowią znakomite źródło energii. Głównym założeniem jest maksymalne ograniczenie podaży węglowodanów oraz zwiększenie ilości spożywanego białka i tłuszczów. Zmiana proporcji składników odżywczych niesie za sobą wiele korzyści, jednak warto pamiętać, że nie jest to rozwiązanie dla każdego. W przypadku wątpliwości dobrze jest skonsultować się z doświadczonym dietetykiem.
Czego dowiesz się z artykułu?
Niskowęglowodanowa dieta to interesujący sposób żywienia, który wielu osobom pozwolił zrzucić nadprogramowe kilogramy. Należy jednak pamiętać, że nie jest to opcja dla każdego. W tym artykule zawarto zbiór przydatnych informacji, które przybliżą temat. Dowiesz się, co jeść na diecie niskowęglowodanowej, kiedy warto ja stosować, jakich błędów unikać.
Co to jest dieta niskowęglowodanowa?
Dieta niskowęglowodanowa zakłada maksymalne ograniczenie ilości spożywanych cukrów. Zmniejszenie podaży węglowodanów jest szczególnie korzystne dla osób z nadwagą i otyłością. Omawiany model żywieniowy jest również chętnie wybierany przez cukrzyków, którzy chcą ustabilizować stężenie glukozy we krwi. Co jeść na diecie niskowęglowodanowej? Przede wszystkim produkty bogate w tłuszcze i białko. Oczywiście posiłki muszą zostać prawidłowo skomponowane, tak aby zaspokajały zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze.
Dieta niskowęglowodanowa polega na wprowadzeniu organizmu w stan ketozy. Tłuszcz staje się głównym źródłem energii, co umożliwia efektywną redukcję wagi. Mniejsza ilość węglowodanów w diecie pozytywnie oddziałuje także na proces produkcji insuliny. Poziom glukozy we krwi zostaje ustabilizowany, więc łatwiej jest utrzymać dobre samopoczucie. Warto dodać, że dobroczynnie oddziałuje to także na metabolizm, który odgrywa bardzo ważną rolę podczas odchudzania.
Niskowęglowodanowa dieta - najważniejsze zasady
Dieta niskowęglowodanowa wzbudza sporo kontrowersji. Jest bezpieczna dla zdrowia, jeśli posiłki są zbilansowane. Kluczową rolę odgrywa tutaj proporcja składników odżywczych (węglowodany, białko, tłuszcze). Właśnie dlatego wiele osób rezygnuje z samodzielnego gotowania. Doskonałym rozwiązaniem wydaje się być catering dietetyczny, ponieważ każde danie komponowane jest przez doświadczonych dietetyków. Efekty stosowania diety będą widoczne tylko wtedy, gdy przestrzegane są jej najważniejsze zasady.
1. Zmniejszenie ilości węglowodanów
Niskowęglowodanowa dieta zakłada maksymalne ograniczenie produktów zawierających dużą ilość węglowodanów. W najbardziej restrykcyjnym wariancie diety low carb dzienna ilość węglowodanów nie przekracza 20 g. Warto jednak pamiętać, że takie restrykcje nie mogą zostać wprowadzone z dnia na dzień. Organizm potrzebuje czasu na adaptację. Warto więc zacząć od 150 g węglowodanów dziennie i stopniowo zmniejszać ich ilość. Wszystko po to, by nowe nawyki żywieniowe nie wywołały pogorszenia samopoczucia.
2. Zdrowe źródła białka
Co jeść na diecie niskowęglowodanowej? Produkty o wysokiej zawartości tłuszczu. Należy pamiętać, że to właśnie one stanowią podstawowe źródło energii w stanie ketozy. Muszą one jednak pochodzić ze zdrowych źródeł, tak aby możliwe stało się osiągnięcie zamierzonych celów. Godne polecenia są takie artykuły, jak np. awokado, orzechy, ryby, oliwa z oliwek, masło.
3. Zwiększona podaż białka
Dieta niskowęglowodanowa zakłada również spożywanie większej ilości białka, które stanowi budulec organizmu. Nie tylko wspomaga kształtowanie masy mięśniowej, ale również pobudza układ pokarmowy do pracy. To ważny składnik dla tych, którzy łączą dietę odchudzającą z treningami.
4. Produkty o niskim IG
Niskowęglowodanowa dieta nie wymaga całkowitej eliminacji węglowodanów z menu. Istotne jest, aby zrozumieć, jakie produkty są bezpieczne dla organizmu. Omawiany model żywieniowy zakłada spożywanie produktów o niskim indeksie glikemicznym. Dlaczego? Głównie dlatego, że nie wywołują one niekontrolowanego wahania poziomu glukozy we krwi. Jest to problem osób cierpiących na cukrzycę, ale nie tylko. Nagły wzrost stężenia cukru w organizmie skutkuje zwykle pogorszeniem samopoczucia i spadkiem energii.
5. Systematyczne spożywanie posiłków
Kolejnym założeniem diety niskowęglowodanowej jest regularność. Dziennie należy jeść około 5-6 posiłków (w zależności od intensywności aktywności) w miarę równych odstępach. W ten sposób można wypracować właściwe nawyki żywieniowe. Systematyczność minimalizuje ryzyko występowania napadów głodu, co z pewnością zadowoli osoby borykające się z silną chęcią podjadania między posiłkami. Plusem jest również usprawnienie funkcjonowania układu pokarmowego.
6. Optymalna kaloryczność posiłków
Dieta niskowęglowodanowa musi zostać dopasowana indywidualnie. Na początku należy więc oszacować rzeczywiste zapotrzebowanie energetyczne organizmu. W każdym przypadku będzie ono inne, a wszystko zależy od m.in. wzrostu, wagi, wieku, płci, aktywności fizycznej. Pomocnym narzędziem z pewnością okaże się prosty w obsłudze kalkulator kalorii.
Jakie korzyści zapewnia dieta niskowęglowodanowa?
Dieta niskowęglowodanowa pozwala m.in.:
• zrzucić zbędne kilogramy,
• ustabilizować stężenie glukozy w organizmie,
• usprawnić przemianę materii,
• zahamować nadmierny apetyt,
• zmniejszyć poziom złego cholesterolu,
• podnieść poziom dobrego cholesterolu,
• wzmocnić serce i układ krwionośny.
Dieta niskowęglowodanowa - przeciwwskazania
Niskowęglowodanowa dieta może okazać się prawdziwym strzałem w dziesiątkę podczas walki ze zbędnymi kilogramami. Jak już wspomniano, ten model żywieniowy nie sprawdzi się tak samo dobrze w każdym przypadku. Do przeciwwskazań można zaliczyć m.in. zbyt młody wiek (poniżej 18 lat), ciąże i laktację, choroby tarczycy. Osoby profesjonalnie uprawiające sport również powinny zrezygnować z diety low carb, gdyż głównym źródłem energii są węglowodany.