11 stycznia 2025

Co to są puste kalorie i dlaczego lepiej ich unikać?

Co to są puste kalorie i dlaczego lepiej ich unikać?
Nie masz pojęcia, co to puste kalorie? To przede wszystkim produkty o niskiej zawartości składników odżywczych. Bardzo często zawierają one szkodliwe dla zdrowia konserwanty, które zwiększają ryzyko wystąpienia wielu chorób. Trzeba wiedzieć, że niedobór związków odżywczych prowadzi do pogorszenia samopoczucia i stanu zdrowia. Szczególne zagrożenie stanowi żywność z wysoką zawartością cukrów prostych i tłuszczów nasyconych. Gwarantuje ona chwilowy zastrzyk energii, jednak w krótkim czasie następuje gwałtowne osłabienie. 
 

Czego dowiesz się z artykułu?

Puste kalorie znacząco utrudniają wypracowanie wymarzonej sylwetki. Tylko w teorii zaspokajają zapotrzebowanie energetyczne organizmu, gdyż w praktyce często wywołują chroniczne zmęczenie. Brak podstawowych związków odżywczych w diecie zwiększa prawdopodobieństwo rozwoju groźnych chorób. Kolejnym problemem jest rozregulowanie pracy ośrodka sytości w mózgu. Powoduje to stan niemal ciągłego łaknienia, które trudno jest zaspokoić. Konsekwencją jest spożywanie zbyt dużej ilości kalorii, a tym samym wzrost masy ciała.
 

Co to puste kalorie?

Zastanawiasz się, co to puste kalorie? Pod tym hasłem kryje się pożywienie bez wartości odżywczych. Zwykle mała porcja zawiera wysoką ilość kalorii, co sprzyja tyciu. Takie jedzenie nie dostarcza optymalnej ilości mikro i makroelementów niezbędnych do utrzymania zdrowia oraz dobrego samopoczucia. Puste kalorie to określenie znakomicie pasujące do fast-foodów czy dań typu instant. Wzmacniacze smaku zachęcają do jedzenia, a nawet uzależniają. Ten problem coraz częściej występuje u dzieci, które nie rozumieją, dlaczego pełnowartościowe produkty nie smakują tak dobrze. 
 
Puste kalorie to również żywność wysoko przetworzona, która wyróżnia się wysoką zawartością takich związków, jak np. cukry proste, tłuszcze nasycone, tłuszcze trans, sól. W zdrowej diecie nie ma miejsca na objadanie się słodyczami, chipsami, słonymi przekąskami. Organizm do efektywnego funkcjonowania potrzebuje zbilansowanych, a zarazem różnorodnych posiłków o optymalnej kaloryczności.
 

Skutki spożywania dużej ilości pustych kalorii

Wiesz już, co to puste kalorie. Niewłaściwe nawyki żywieniowe stanowią realne zagrożenie dla zdrowia, szczególnie jeśli są kontynuowane przez długi czas. Zwiększają ryzyko wystąpienia m.in. otyłości, cukrzycy, udaru mózgu, zawału serca, nadciśnienia tętniczego, alergii, insulinooporności, chorób nerek, zapalenia trzustki, chorób wątroby, osłabienia stawów, spadku odporności, nawracających migren. Szybkim efektem spożywania dużej ilości pustych kalorii jest wzrost wagi, który prowadzi do nadwagi, a nawet otyłości. Warto jednak podkreślić, że nigdy nie jest za późno na to, by zerwać z destrukcyjnymi przyzwyczajeniami. Doskonałym rozwiązaniem wydaje się być catering dietetyczny. Dieta pudełkowa stanowi ogromne wsparcie dla tych, którzy nie mają pojęcia, jak skutecznie zerwać z bezwartościowym jedzeniem. 
 

1. Wyższe ryzyko nadwagi i otyłości

 
Z pewnością rozumiesz już, co to znaczy puste kalorie. Pochodzą one z produktów prowadzących do szybkiego wzrostu wagi. Nie tylko dostarczają dużej ilości cukrów prostych niekorzystnych dla zdrowia, ale również tłuszczów trans. Wraz z upływem czasu rośnie tendencja organizmu do nadmiernego magazynowania tkanki tłuszczowej. Zdarza się, że nawet po zmianie diety trudno jest zrzucić nadprogramowe kilogramy. Konsekwencje długotrwałego spożywania pustych kalorii są więc dotkliwe. Warto dodać, że produkty z wysoką zawartością węglowodanów stanowią zagrożenie dla cukrzyków. Wywołują gwałtowny wzrost stężenia glukozy we krwi, a następnie jej szybki spadek. Takie wahania wiążą się z drastycznym pogorszeniem samopoczucia.
 

2. Niedobór składników odżywczych

 
Puste kalorie to posiłki, które nie zasilają organizmu w niezbędne składniki odżywcze. Brak witamin i minerałów znacząco osłabia pracę organizmu, a także podnosi ryzyko rozwoju różnorodnych dolegliwości. Niezbilansowana dieta prowadzi do wystąpienia szeregu nieprzyjemnych objawów, do których można zaliczyć m.in. chroniczne zmęczenie, bóle i zawroty głowy, problemy z koncentracją, mrowienie i drżenie kończyn, skurcze mięśni, nadmierną senności, osłabioną odporność, pogorszenie nastroju i samopoczucia, niedoskonałości skóry, łamliwe paznokcie, nadmierne wypadanie włosów, rozdrażnienie, brak energii do działania.
 

3. Zaburzenia metaboliczne

 
Nie każdy ma świadomość, co to puste kalorie. Niestety przetworzona żywność jest dostępna niemal na każdym kroku. Jej regularne spożywanie w dużych ilościach stwarza ryzyko wystąpienia zaburzeń metabolicznych. Czym to grozi? U wielu osób odnotowano rozwój cukrzycy typu 2. Trzeba pamiętać, że prowadzony tryb życia ma ogromny wpływ na wystąpienie tej choroby. Ponadto puste kalorie źle działają na gospodarkę hormonalną. 
 

4. Destrukcyjny wpływ na zdrowie psychiczne

 
Okazuje się, że puste kalorie spożywane w nadmiarze destrukcyjnie działają nie tylko na ciało, ale również psychikę. W dużej merze odpowiadają za to węglowodany proste oraz tłuszcze trans. Nieustabilizowany poziom cukru we krwi prowadzi do gwałtownego wzrostu i spadku energii. Bezpośrednio po jedzeniu można poczuć się lepiej, jednak ten stan szybko mija. Nieprawidłowe nawyki żywieniowe sprzyjają występowaniu stanów lękowych.
 

Puste kalorie - produkty

Nawet dzieci powinny wiedzieć, co to znaczy puste kalorie. Można do nich zaliczyć m.in.:
 
  • słodycze,
  • słone przekąski (np. chipsy),
  • napoje słodzone, gazowane, energetyczne,
  • żywność przetworzoną,
  • dania typu instant, 
  • fast-foody,
  • alkohol.
 
Puste kalorie nazywane są również "zapychaczami". Dlaczego? Przede wszystkim ze względu na to, że są łatwo dostępne. Na krótką chwilę zaspokajają głód i przyczyniają się do poprawy samopoczucia, jednak nie zaspokajają zapotrzebowania organizmu na składniki odżywcze. Zdrowa dieta powinna bazować na pełnowartościowych, a zarazem wysokojakościowych produktach z niską zawartością konserwantów. Należy także unikać popularnych wzmacniaczy smaków, sztucznych barwników czy aromatów.