Mnóstwo osób nie ma pojęcia, jakie mięso jest najzdrowsze. Prawdą jest, że stanowi ono doskonałe uzupełnienie diety. Dostarcza niezbędnych składników odżywczych, a przede wszystkim drogocennego białka. Szczególnie zalecane jest chude mięso, takie jak m.in. indyk, kurczak, królik, wołowina. Ważne, aby wyróżniało się ono obniżoną zawartością tłuszczu. Prawidłowo wkomponowane mięso nie zwiększa kaloryczności diety. Ma to szczególne znaczenie dla osób odchudzających się, które pragną pozbyć się nadprogramowych kilogramów.
Czego dowiesz się z artykułu?
Z artykułu dowiesz się, jakie zdrowe mięso warto jest umieścić w swoim menu. Faktem jest, że nadmiar tłuszczu nie wpływa pozytywnie na pracę organizmu. Tłuste mięso zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia nadwagi, chorób serca, a także wielu innych poważnych schorzeń. Właśnie z tego powodu dietę należy planować świadomie, tak aby wykluczyć produkty niesprzyjające utrzymaniu dobrego zdrowia i samopoczucia. Poniżej zamieszczono zbiór praktycznych wskazówek, dzięki którym wszystko stanie się jasne.
Zalety chudego mięsa
Chude mięso wyróżnia się wysoką wartością biologiczną. Oznacza to, że dostarcza ono pełnowartościowego białka, które jest niezbędne do odbudowy i wzrostu mięśni. Oddziałuje ono również na gospodarkę hormonalną i enzymy. Optymalna podaż białka pozytywnie wpływa na układ immunologiczny. Im lepsza odporność organizmu, tym niższa podatność na infekcje wirusowe i bakteryjne. Na uwagę zasługuje fakt, że zdrowe mięso dostarcza białko łatwo przyswajalne, a także aminokwasy.
Jakie mięso jest najzdrowsze? Przede wszystkim o obniżonej kaloryczności. Niższa zawartość kalorii nie oznacza braku wartości odżywczych. Chude mięso to źródło składników odżywczych, takich jak m.in. witamina B12, cynk, fosfor. Są to związki kluczowe dla zdrowia, a w szczególności układu odpornościowego. Ponadto biorą one udział w produkcji czerwonych krwinek. Mięso niskokaloryczne sprzyja osobom na redukcji. Wspomaga proces spalania tłuszczu, a więc ułatwia eliminację nadprogramowych kilogramów.
Jakie zdrowe mięso wybrać?
Chude mięso występuje w tak wielu wariantach, że znalezienie czegoś odpowiedniego dla siebie nie stanowi żadnego wyzwania. Produkty różnią się między sobą nie tylko zawartością tłuszczu czy kalorycznością, ale również smakiem, aromatem, barwą. Z łatwością można przyrządzić pyszne i sycące dania, które urozmaicą codzienny jadłospis. To ważna wiadomość dla osób na diecie, które stawiają na urozmaicone menu.
-
Kurczak - zdrowe mięso z kurczaka odznacza się niską zawartością tłuszczu i kalorii. Niewątpliwym plusem jest możliwość obróbki na mnóstwo sposobów. Osoby podczas redukcji powinny pamiętać, że skóra zawiera dodatkowe tłuszcze. Właśnie dlatego w czasie odchudzania dobrze jest sięgnąć po pierś z kurczaka.
-
Indyk - to chude mięso o wysokiej zawartości białka. Na uwagę zasługuje wyrazisty smak, który wzbogaca walory dania. Indyk świetnie smakuje zarówno gotowany na parze, jak i pieczony czy grillowany. W tym temacie panuje pełna dowolność!
-
Królik - zdrowe mięso z królika o niskiej kaloryczności to idealny wybór podczas odchudzania, ale nie tylko. Dostarcza ono nie tylko łatwo przyswajalnego białka, ale również witaminy z grupy B i cenne minerały.
-
Wołowina - mowa tutaj wyłącznie o chudym mięsie. Można spotkać się także z tłustymi kawałkami mięsa wołowego - oczywiście należy ich unikać. Prawdziwym strzałem w dziesiątkę wydaje się być polędwica czy rostbef. Wołowina nie powinna stanowić podstaw diety.
-
Wieprzowina - jakie mięso jest najzdrowsze? Te o obniżonej zawartości tłuszczu! Nie każdy wie, że w sprzedaży dostępna jest również chuda wieprzowina, która stanowi rewelacyjny zamiennik dla wyżej wymienionych gatunków mięs. Należy jednak zachować umiar.
Chude mięso vs obróbka termiczna
Wiesz już, jakie mięso jest najzdrowsze. Na uwagę zasługuje fakt, że sposób przygotowania potrawy wpływa na jej smak, kaloryczność, zawartość składników odżywczych. Polecane są następujące sposoby obróbki termicznej: grillowanie, gotowanie na parze, pieczenie, duszenie. Lepiej zrezygnować ze smażenia w tłuszczu.