17 marca 2025

Dieta a stres – jak jedzenie wpływa na nasze samopoczucie?

Dieta a stres – jak jedzenie wpływa na nasze samopoczucie?
Problemy z jedzeniem przez stres zdarzają się wielu osobom. W życiu nie brakuje sytuacji, które negatywnie wpływają na zdrowie fizyczne oraz psychiczne. Można do nich zaliczyć problemy w pracy, rozpad związku, śmierć bliskiej osoby, a także wiele innych. Ogrom czynników wywołuje chroniczny lęk, napięcie, zmęczenie. Oczywiście stres jest zupełnie naturalną reakcją organizmu, jednak jego nadmiar grozi rozwojem zaburzeń odżywiania. Niektórzy jedzą zbyt mało, a inny zajadają emocje. Jedzenie może zarówno łagodzić, jak i nasilać nieprzyjemne objawy. Każdy przypadek jest inny, więc wymaga indywidualnego podejścia.
 

Czego dowiesz się z artykułu?

Stres a jedzenie to temat, który interesuje mnóstwo osób. Z artykułu dowiesz się, jak negatywne emocje wpływają na organizm. Sprawdź, jak uniknąć niepożądanych dolegliwości, które znacząco obniżają komfort codziennego życia. Poznaj produkty spożywcze wspomagające walkę ze stresem. Pozyskane informacje z pewnością ułatwią zaplanowanie zbilansowanej diety.
 

Stres a jedzenie: jak negatywne emocje wpływają na organizm?

Problemy z jedzeniem przez stres mogą zdarzyć się każdemu. Warto wiedzieć, że negatywne emocje destrukcyjnie działają na organizm. Przewlekły stres ma wpływ nie tylko na umysł, ale również ciało. Zwiększa produkcję takich hormonów, jak adrenalina oraz kortyzol. Organizm przygotowuje się do walki, a tym samym znajduje się w trybie przetrwania. Długotrwale podwyższony poziom kortyzolu podnosi ryzyko wystąpienia uciążliwych dolegliwości, takich jak np. zaburzenia snu, nadmierne odkładanie się tkanki tłuszczowej, osłabiona odporność.
 
Zajadanie emocji jak sobie z tym poradzić? Na początku należy zrozumieć mechanizm działania. Pierwszym krokiem jest ustalenie przyczyny problemu. Trzeba określić, jakie sytuacje powodują nadmierny stres. Zdarza się, że konieczna jest konsultacja z psychologiem. Ważną rolę odgrywa również prawidłowy sposób żywienia. Z pewnością trzeba sukcesywnie eliminować produkty przynoszące jedynie krótkotrwałą radość. Zazwyczaj zawierają one dużą ilość węglowodanów prostych, które działają niczym używka.
 

Jak dieta wpływa na nastrój?

Jak wspomniano, problemy z jedzeniem przez stres to częste zjawisko. Niewłaściwa dieta może zaostrzyć dolegliwości psychiczne i emocjonalne. Na uwagę zasługuje fakt, że gwałtowne skoki stężenia glukozy we krwi mogą prowadzić do nieuzasadnionych zmian nastroju. Często powodują chroniczne zmęczenie oraz rozdrażnienie. W sytuacjach stresowych mnóstwo osób sięga po produkty szybko podnoszące poziom cukru (słodycze, fast foody, żywność przetworzoną). Warto podkreślić, że poprawa samopoczucia jest krótkotrwała. 
 
Stres a jedzenie produktów o wysokim indeksie glikemicznym, to kolejny temat godny poruszenia. Taka żywność wywołuje niekontrolowane wahania poziomu cukru, co wywołuje nie tylko objawy fizyczne. Rozregulowane stężenie glukozy we krwi osłabia zdolność organizmu do radzenia sobie ze stresem. Dochodzi do zaburzeń równowagi chemicznej mózgu, co zwiększa prawdopodobieństwo rozwoju problemów natury psychicznej (np. depresji, stanów lękowych, nerwicy).
 

Jakie produkty spożywcze redukują stres?

Zajadanie emocji jak sobie z tym poradzić? Jednym ze sposobów jest wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych. Podstawą jest ograniczenie produktów bogatych w węglowodany. Niezdrowa żywność jedynie potęguje problem. Warto wybierać żywność zawierającą składniki odżywcze wspomagające utrzymanie dobrego samopoczucia.
 
  1. Żywność zawierająca magnez - gorzka czekolada, rośliny strączkowe, warzywa liściaste, orzechy, nasiona, pełnoziarniste produkty zbożowe. Składnik ten dobroczynnie oddziałuje na pracą układu nerwowego.
  2. Kwasy tłuszczowe omega-3 - nasiona chia, tłuste ryby, siemię lniane. Produkty te zmniejszają poziom kortyzolu w organizmie, a także podnoszą odporność na stres.
  3. Produkty bogate w błonnik - otręby pszenne, migdały, fasola biała, morele, suszone jabłka, rodzynki, płatki owsiane. Jeśli męczą Cię problemy z jedzeniem przez stres, to postaw na dietę bogatą w błonnik. Składnik sprzyja stabilizacji poziomu cukru we krwi. Wspomaga równomierne uwalnianie energii.