17 czerwca 2020

Kultura jedzenia rękami

Kultura jedzenia rękami

Spożywanie posiłku to bez wątpienia ważny element w naszym życiu. Ma zbliżać do siebie ludzi! Sposoby jedzenia różnią się ze względu na kulturę.

Naturalnym wydaje się jedzenie za pomocą sztućców, ale czy rzeczywiście są one niezbędne?
Nawet badania naukowe dowodzą, że możliwość fizycznego dotknięcia pożywienia wzmacnia jego zmysłowe postrzeganie przez mózg. Oznacza to, że samo trzymanie żywności w rękach wysyła sygnały do mózgu, który w tym czasie obrazuje posiłek jako smaczniejszy i bardziej satysfakcjonujący, niż w przypadku używania sztućców. Sama czynność dotykania jedzenia dłońmi sprawia, że wyostrzają nam się zmysły, co pozwala na delektowanie się posiłkiem, a wszystko smakuje dużo lepiej.

Czy zatem jedzenie sztućcami odbiera nam całą przyjemność?

Dzięki spożywaniu posiłku rękami dociera do nas dużo więcej bodźców. Możemy poczuć fakturę, konsystencję czy nawet chrupkość danego produktu. Angażując więc w pełni zmysł dotyku możemy poczuć się dużo bardziej związani z tym, co trafia do naszych ust, co ostatecznie sprawia nam większe zadowolenie.

W wielu miejscach na ziemi jedzenie rękami stanowi naturalną oznakę jedności.
Kultury w wielu państwach świata różnią się od siebie, a ich mieszkańcy traktują jedzenie bardzo osobiście. Ważne jest zatem, aby szanować obce obyczaje. Forma spożywania rękami do dziś traktowana jest ceremonialnie, zwłaszcza w krajach afrykańskich, na Bliskim Wschodzie oraz w Azji i Ameryce Południowej.

W Europie jednak etykieta nakazuje nam, abyśmy większość potraw spożywali za pomocą sztućców. Natomiast dopuszcza się jedzenie rękami takich produktów jak:

  • pieczywo
  • owoce morza serwowane w skorupkach (krewetki, raki i homary, ostrygi w muszlach)
  • udka kurczaka lub żabie
  • pieczone żeberka
  • kukurydza podawana w kolbach
  • karczochy
  • bakalie- migdały, orzechy łuskane, orzeszki słone
  • owoce - winogrona,gruszki, jabłka, pomarańcze i mandarynki
  • sery
  • sushi - w sytuacji, kiedy posługiwanie się pałeczkami sprawia kłopot
  • pizza - obowiązkowo pokrojona na trójkąty
  • niektóre dania z kuchni hinduskiej, azjatyckiej i afrykańskiej

Jedzenie rękami jest zatem mile widziane w zależności od specyfiki produktu, jego konsystencji, chrupkości lub wielkości.

Pamiętaj! Masz wybór!
My food. Your food, your choice.