Zimą czy jesienią zdecydowanie trudniej sięgnąć po świeżą marchewkę czy dojrzewający w słońcu groszek. Co zatem zaserwować sobie na obiad, by było nadal zdrowo, pożywnie, a do tego rozgrzewająco i niskokalorycznie?
Warzywa na patelnię – sięgnąć po mrożonki?
W sklepach spożywczych znajdziesz sporo ciekawych propozycji. Pokrojone już warzywa wystarczy wrzucić na patelnię i z dodatkiem ziół czy przypraw w kilkanaście minut są gotowe do spożycia. Możesz dodać do nich ryż pełnoziarnisty, albo np. grillowanego kurczaka. Sama mieszanka warzywna również jest sycąca i dostarczy Ci odpowiedniej ilości niezbędnych witamin i minerałów. To dobre rozwiązanie, zwłaszcza jeśli nie masz czasu na gotowanie i nie chcesz, by to fast - foody stanowiły główny posiłek dnia. Warto jednak pamiętać, że warzywa na patelnię są zdrowe, jeśli nie są mrożone z dodatkiem sosów czy tłuszczy, np. masła. Nie rozmrażaj też warzyw kilkukrotnie, ponieważ wtedy tracą swoje wszystkie wartości odżywcze.
Warzywa na patelnię – zdrowe przepisy
Warzywa bardzo dobrze smakują w połączeniu z kurczakiem i makaronem.
Zerknij na świetny przepis:
-
1 cukinia,
-
czerwona papryka,
-
kilka pieczarek,
-
fasolka szparagowa,
-
cebula,
-
dwie marchewki,(możesz też sięgnąć po gotowe mieszanki mrożone, dodać brokuł albo porę),
-
pierś z kurczaka,
-
czosnek,
-
oliwa z oliwek,
-
przyprawy (pieprz, papryka słodka, zioła),
-
makaron brązowy.
Możesz dodać sól ziołową albo zwykłą, ale pamiętaj, że nadmiar soli zatrzymuje wodę w organizmie, a odpowiednia porcja ziół świetnie wyostrzy smak i aromat potrawy, również bez dodatku soli.
Kurczaka podsmaż albo grilluj w piekarniku i pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni na oliwie z oliwek podsmaż albo gotowe już warzywa, albo świeże pokrój w mniejsze kawałki i smaż, zaczynając od tych najtwardszych i dodając potem pozostałe. Na samym końcu wrzuć paprykę i cukinię. Wszystko przypraw pieprzem i ziołami. Czosnek możesz pokroić i dodać do całości albo podsmażyć na początku na patelni i wyciągnąć przed wrzuceniem warzyw. Na koniec dodaj do warzyw kurczaka i zmieszaj z makaronem.
Warzywa na patelnię – dania dla wegetarian
Szukasz przepisu bez dodatku mięsa?
Zerknij na taki:
-
brokuł,
-
cukinia,
-
marchewka,
-
papryka (jeśli lubisz ostrzejszy smak potraw możesz dodać papryczki chili),
-
świeży szpinak,
-
natka pietruszki,
-
opcjonalnie cebula i czosnek.
Surowe warzywa pokrój na mniejsze kawałki i wróć na rozgrzany olej (może być oliwa z oliwek, albo np. olej sezamowy). Całość smaż, aż marchewka zmięknie. Brokuły wrzuć na sam koniec. Całość wymieszaj ze świeżymi ziołami. Oprócz pietruszki możesz też dodać bazylię, szczypiorek i tymianek.
Z czym jeszcze dobrze smakują warzywa z patelni?
Oprócz kurczaka, makaronu czy ryżu, warzywa możesz zestawić również z łososiem. Świetnie smakuje, dostarczy Ci odpowiednich składników odżywczych i jest niskokaloryczny. Łososia możesz ugotować na parze, albo podsmażyć na oliwie.
Możesz też dodać do warzyw ziemniaki. Np. pokrojone w plastry również smażone z warzywami na patelni będą świetnie pasować do fasolki szparagowej, cukinii czy brokułów. Z warzywami smakować będą też klopsiki mielone. Tu jednak trzeba być ostrożnym, te w tradycyjnej wersji, są dość kaloryczne. Lepszym rozwiązaniem będą klopsiki z datkiem papryki i twarożku zamiast bułki tartej.
Catering dietetyczny taki jak lubisz! Wybieraj codziennie dania w naszym cateringu dietetycznym.
Zamów online