21 stycznia 2021

Warzywa na patelnię ? jak zdrowo wprowadzić je do swojej diety?

Warzywa na patelnię ? jak zdrowo wprowadzić je do swojej diety?
Zimą czy jesienią zdecydowanie trudniej sięgnąć po świeżą marchewkę czy dojrzewający w słońcu groszek. Co zatem zaserwować sobie na obiad, by było nadal zdrowo, pożywnie, a do tego rozgrzewająco i niskokalorycznie? 
 

Warzywa na patelnię – sięgnąć po mrożonki?

 
W sklepach spożywczych znajdziesz sporo ciekawych propozycji. Pokrojone już warzywa wystarczy wrzucić na patelnię i z dodatkiem ziół czy przypraw w kilkanaście minut są gotowe do spożycia. Możesz dodać do nich ryż pełnoziarnisty, albo np. grillowanego kurczaka. Sama mieszanka warzywna również jest sycąca i dostarczy Ci odpowiedniej ilości niezbędnych witamin i minerałów. To dobre rozwiązanie, zwłaszcza jeśli nie masz czasu na gotowanie i nie chcesz, by to fast - foody stanowiły główny posiłek dnia. Warto jednak pamiętać, że warzywa na patelnię są zdrowe, jeśli nie są mrożone z dodatkiem sosów czy tłuszczy, np. masła. Nie rozmrażaj też warzyw kilkukrotnie, ponieważ wtedy tracą swoje wszystkie wartości odżywcze. 
 

Warzywa na patelnię – zdrowe przepisy

 
Warzywa bardzo dobrze smakują w połączeniu z kurczakiem i makaronem.
 
 Zerknij na świetny przepis:
 
  • 1 cukinia,
  • czerwona papryka,
  • kilka pieczarek,
  • fasolka szparagowa,
  • cebula,
  • dwie marchewki,(możesz też sięgnąć po gotowe mieszanki mrożone, dodać brokuł albo porę),
  • pierś z kurczaka,
  • czosnek,
  • oliwa z oliwek,
  • przyprawy (pieprz, papryka słodka, zioła),
  • makaron brązowy.
 
Możesz dodać sól ziołową albo zwykłą, ale pamiętaj, że nadmiar soli zatrzymuje wodę w organizmie, a odpowiednia porcja ziół świetnie wyostrzy smak i aromat potrawy, również bez dodatku soli. 
Kurczaka podsmaż albo grilluj w piekarniku i pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni na oliwie z oliwek podsmaż albo gotowe już warzywa, albo świeże pokrój w mniejsze kawałki i smaż, zaczynając od tych najtwardszych i dodając potem pozostałe. Na samym końcu wrzuć paprykę i cukinię. Wszystko przypraw pieprzem i ziołami. Czosnek możesz pokroić i dodać do całości albo podsmażyć na początku na patelni i wyciągnąć przed wrzuceniem warzyw. Na koniec dodaj do warzyw kurczaka i zmieszaj z makaronem. 
 

Warzywa na patelnię – dania dla wegetarian

Szukasz przepisu bez dodatku mięsa? 
 
Zerknij na taki:
  • brokuł,
  • cukinia,
  • marchewka,
  • papryka (jeśli lubisz ostrzejszy smak potraw możesz dodać papryczki chili),
  • świeży szpinak,
  • natka pietruszki,
  • opcjonalnie cebula i czosnek.
 
Surowe warzywa pokrój na mniejsze kawałki i wróć na rozgrzany olej (może być oliwa z oliwek, albo np. olej sezamowy).  Całość smaż, aż marchewka zmięknie. Brokuły wrzuć na sam koniec. Całość wymieszaj ze świeżymi ziołami. Oprócz pietruszki możesz też dodać bazylię, szczypiorek i tymianek. 
 

Z czym jeszcze dobrze smakują warzywa z patelni?

 
Oprócz kurczaka, makaronu czy ryżu, warzywa możesz zestawić również z łososiem. Świetnie smakuje, dostarczy Ci odpowiednich składników odżywczych i jest niskokaloryczny. Łososia możesz ugotować na parze, albo podsmażyć na oliwie. 
 
Możesz też dodać do warzyw ziemniaki. Np. pokrojone w plastry również smażone z warzywami na patelni będą świetnie pasować do fasolki szparagowej, cukinii czy brokułów. Z warzywami smakować będą też klopsiki mielone. Tu jednak trzeba być ostrożnym, te w tradycyjnej wersji, są dość kaloryczne. Lepszym rozwiązaniem będą klopsiki z datkiem papryki i twarożku zamiast bułki tartej. 
 

 

 


 

Catering dietetyczny taki jak lubisz! Wybieraj codziennie dania w naszym cateringu dietetycznym.

 

Zamów online