02 marca 2021

Złote mleko, czyli przepis na walkę z infekcjami

Złote mleko, czyli przepis na walkę z infekcjami

W czasie, kiedy choroby najbardziej atakują nasz organizm coraz częściej korzystamy z naturalnych sposobów leczenia lub zapobiegania infekcjom. Istnieje wiele metod naturalnych w walce z chorobami.   

 

Złote mleko - medycyna naturalna - naturalne metody leczenia

 

Medycyna naturalna nazywana również medycyną niekonwencjonalną, to naturalne metody leczenia chorego, oparte na naturalnych składnikach. Są to również metody i praktyki, które mają działanie lecznicze, jednak ich działania nie są potwierdzone badaniami naukowymi. Zazwyczaj są one akceptowane i oparte na twierdzeniach zgodnych z podstawową wiedzą medyczną oraz przyrodniczą. Część sposobów leczenia, które zaliczane są do medycyny naturalnej, ma swoje źródło w dawnej tradycji, inne zaś rozwinęły się w czasach nowożytnych.

 

Zakres naturalnych metod medycyny niekonwencjonalnej to przede wszystkim:

  • zdrowa żywność, 
  • terapie manualne, 
  • dietetyka naturalna, 
  • leczenie schorzeń, 
  • ziołolecznictwo,
  • kosmetyki naturalne.

 

Leczenie medycyną naturalną ma wpływ na leczenie ciała, jak i duszy chorego człowieka. Obejmuje całość wiedzy o zdrowiu i chorobach człowieka, a także o sposobach zapobiegania i leczenie.

Do najpopularniejszych metod medycyny niekonwencjonalnej należą:

  • akupunktura - metoda, która polega na wbijaniu cieniutkich igieł w określone miejsca na ciele,
  • akupresura - uciskanie konkretnych miejsc ciała,
  • aromaterapia - metoda polegająca na podawaniu naturalnych olejków eterycznych,
  • apiterapia - podawanie produktów pochodzących od pszczół,
  • homeopatia - zastosowanie uaktywnionych roztworów wodnych różnych substancji, najczęściej pochodzenia mineralnego bądź roślinnego,
  • irydologia - diagnozuje stan zdrowia przez wygląd tęczówki oka,
  • koloroterapia - metoda polegająca na przedstawieniu świateł w różnych kolorach,
  • litoterapia - polega na zastosowaniu minerałów,
  • ortopatia - wykorzystywanie samoregenerujących się właściwości organizmu,
  • radiestezja - metoda, która polega na wykorzystaniu wahadeł.

Moc kurkumy - właściwości i zastosowanie w leczeniu naturalnym

 

W dzisiejszym artykule chcemy przybliżyć szczególnie jeden naturalny, cenny składnik, jaki można stosować w zdrowej diecie lub leczeniu naturalnym sposobem.

 

Kurkuma (inaczej ostryż długi lub ostryż domowy) ma różne zastosowanie - jest uznawana jako przyprawa oraz jako barwnik spożywczy. Dzięki swoim aktywnym biologicznie składnikom wykazuje działanie lecznicze. Swoje indywidualne właściwości zawdzięcza kurkuminoidom, do których należą:

 

  • kurkumina,
  • demetoksykurkumina,
  • bis - demetoksykurkumina. 

 

Najcenniejszą i występującą w największych ilościach jest kurkumina. Charakteryzuje się właściwościami przeciwzapalnymi, przeciwnowotworowymi, przeciwwirusowymi oraz antyoksydacyjnymi.

 

Kurkuma była znana przede wszystkim przez joginów i lekarzy ajurwedy od czasów starożytnych. Ceniono ją ze względu na wyjątkowe właściwości lecznicze. Kurkuma jest korzeniem, który jest w bliskim pokrewieństwie również z imbirem.

 

Jednym z bardziej znanych sposobów zastosowania kurkumy, poza wykorzystaniem jej jako przyprawy do potraw, jest spożywanie jej w postaci „złotego mleka”, czyli napoju składającego się z mleka roślinnego oraz pasty z kurkumy. W aptekach znajdziemy również gotowe wyciągi z korzeni kurkumy w postaci tabletek. Ponadto kurkumę można: 

  • nakładać na dziąsła, 
  • smarować skórę, rany w postaci pasty, okładów czy żeli. 

Pasta z kurkumy 

Jak już wspomniano kurkuma jest sama w sobie cennym lekiem. Zaleca się gotowanie jej ok 7-8 minut, aby uwolniła z siebie najbardziej cenne właściwości. Wówczas można przygotować z niej pastę, którą możemy przechowywać w lodówce nawet do 3 tygodni (najlepiej w szklanym pojemniku). 

 

Przepis na pastę z kurkumy:

Składniki:

2- 3 łyżki kurkumy w proszku 

1/2 szklanki wody 

2 – 3 szczypty mielonego czarnego pieprzu

2-3 szczypty suszonego imbiru 

Wykonanie:

Wodę doprowadź do wrzenia i dodaj kurkumę, pieprz oraz imbir. Gotuj mieszając, aż powstanie gęsta pasta. Wrzenie (lekkie gotowanie się) musi trwać co najmniej 7-8 minut. W razie potrzeby, jeśli pasta stanie się zbyt gęsta, dodaj więcej wody, a jeśli jest zbyt rzadka dodaj więcej kurkumy. 

Pastę z kurkumy możesz dodawać do „Złotego mleka”, ale również do wszelkich innych dań, jak również koktajli!

 

“Złote mleko” - lekarstwo na wiele dolegliwości

 

“Złote mleko” to idealne lekarstwo dla każdego człowieka. Działa anty-nowotworowo, wzmacniająco, przeciwzapalnie i przeciwdepresyjnie. Pomaga przy przeziębieniu i wychłodzeniu organizmu. Rozgrzewa ciało w dodatkowym połączeniu z imbirem i świetnie walczy z infekcjami. Dodatkowo wzmacnia organizm i odporność, poprawia samopoczucie, jest idealnym napojem na chłodne wieczory. 

 

Składniki:

  • 1 łyżeczka pasty z kurkumy / najlepiej ekologicznej (można również użyć kurkumy w proszku),
  • 1 szklanka mleka roślinnego,
  • szczypta mielonego czarnego pieprzu,
  • 1 łyżeczka  masła klarowanego lub oleju migdałowego,
  • jasny miód – ilość do smaku,
  • mój napój wzbogacam o imbir, cynamon, kardamon lub odrobinę gałki muszkatołowej.

Wykonanie na dwa sposoby:

  • W małym garnku zagotuj wodę, dodaj kurkumę (mieloną w proszku) i gotuj na średnim ogniu przez 8 minut (kurkuma musi lekko się gotować). Zalej mlekiem, dodaj miód i tłuszcz. 
  • Jeśli używasz pasty z kurkumy przepis jest o wiele prostszy  - podgrzej mleko, dodaj pastę oraz miód i tłuszcz.

Smacznego!

 

 

 

Catering dietetyczny taki jak lubisz! Wybieraj codziennie dania w naszym cateringu dietetycznym.

 

Zamów online