W czasie, kiedy choroby najbardziej atakują nasz organizm coraz częściej korzystamy z naturalnych sposobów leczenia lub zapobiegania infekcjom. Istnieje wiele metod naturalnych w walce z chorobami.
Medycyna naturalna nazywana również medycyną niekonwencjonalną, to naturalne metody leczenia chorego, oparte na naturalnych składnikach. Są to również metody i praktyki, które mają działanie lecznicze, jednak ich działania nie są potwierdzone badaniami naukowymi. Zazwyczaj są one akceptowane i oparte na twierdzeniach zgodnych z podstawową wiedzą medyczną oraz przyrodniczą. Część sposobów leczenia, które zaliczane są do medycyny naturalnej, ma swoje źródło w dawnej tradycji, inne zaś rozwinęły się w czasach nowożytnych.
Zakres naturalnych metod medycyny niekonwencjonalnej to przede wszystkim:
Leczenie medycyną naturalną ma wpływ na leczenie ciała, jak i duszy chorego człowieka. Obejmuje całość wiedzy o zdrowiu i chorobach człowieka, a także o sposobach zapobiegania i leczenie.
Do najpopularniejszych metod medycyny niekonwencjonalnej należą:
W dzisiejszym artykule chcemy przybliżyć szczególnie jeden naturalny, cenny składnik, jaki można stosować w zdrowej diecie lub leczeniu naturalnym sposobem.
Kurkuma (inaczej ostryż długi lub ostryż domowy) ma różne zastosowanie - jest uznawana jako przyprawa oraz jako barwnik spożywczy. Dzięki swoim aktywnym biologicznie składnikom wykazuje działanie lecznicze. Swoje indywidualne właściwości zawdzięcza kurkuminoidom, do których należą:
Najcenniejszą i występującą w największych ilościach jest kurkumina. Charakteryzuje się właściwościami przeciwzapalnymi, przeciwnowotworowymi, przeciwwirusowymi oraz antyoksydacyjnymi.
Kurkuma była znana przede wszystkim przez joginów i lekarzy ajurwedy od czasów starożytnych. Ceniono ją ze względu na wyjątkowe właściwości lecznicze. Kurkuma jest korzeniem, który jest w bliskim pokrewieństwie również z imbirem.
Jednym z bardziej znanych sposobów zastosowania kurkumy, poza wykorzystaniem jej jako przyprawy do potraw, jest spożywanie jej w postaci „złotego mleka”, czyli napoju składającego się z mleka roślinnego oraz pasty z kurkumy. W aptekach znajdziemy również gotowe wyciągi z korzeni kurkumy w postaci tabletek. Ponadto kurkumę można:
Jak już wspomniano kurkuma jest sama w sobie cennym lekiem. Zaleca się gotowanie jej ok 7-8 minut, aby uwolniła z siebie najbardziej cenne właściwości. Wówczas można przygotować z niej pastę, którą możemy przechowywać w lodówce nawet do 3 tygodni (najlepiej w szklanym pojemniku).
Składniki:
2- 3 łyżki kurkumy w proszku
1/2 szklanki wody
2 – 3 szczypty mielonego czarnego pieprzu
2-3 szczypty suszonego imbiru
Wodę doprowadź do wrzenia i dodaj kurkumę, pieprz oraz imbir. Gotuj mieszając, aż powstanie gęsta pasta. Wrzenie (lekkie gotowanie się) musi trwać co najmniej 7-8 minut. W razie potrzeby, jeśli pasta stanie się zbyt gęsta, dodaj więcej wody, a jeśli jest zbyt rzadka dodaj więcej kurkumy.
Pastę z kurkumy możesz dodawać do „Złotego mleka”, ale również do wszelkich innych dań, jak również koktajli!
“Złote mleko” to idealne lekarstwo dla każdego człowieka. Działa anty-nowotworowo, wzmacniająco, przeciwzapalnie i przeciwdepresyjnie. Pomaga przy przeziębieniu i wychłodzeniu organizmu. Rozgrzewa ciało w dodatkowym połączeniu z imbirem i świetnie walczy z infekcjami. Dodatkowo wzmacnia organizm i odporność, poprawia samopoczucie, jest idealnym napojem na chłodne wieczory.
Wykonanie na dwa sposoby:
Smacznego!