21 marca 2021

Zakwas z buraków - naturalne źródło zdrowia

Zakwas z buraków - naturalne źródło zdrowia

Burak, niby tanie, proste i niepozorne warzywo, a ile może zdziałać w organizmie człowieka. Posiada wiele właściwości leczniczych i odżywczych. Są znane nie tylko w Polsce, ale również nad Morzem Śródziemnym. Jego działanie lecznicze cenili też medycy w starożytnym Babilonie, w Grecji oraz Rzymie. Rzymianie nawet próbowali zwiększyć jego rozmiar, jednak udało się to zrobić dopiero włoskim ogrodnikom w XVI wieku. Z czasem powstawały różne odmiany buraków:

  • ćwikłowe,
  • pastewne,
  • cukrowe.

 

Osoby zmagające się z cukrzycą nie powinni jeść buraków, ponieważ mają wysoki indeks glikemiczny (IG = 64). Aczkolwiek dzieci, młodzież i kobiety w ciąży powinni je spożywać, zwłaszcza przy niedoborach kwasu foliowego i anemii. Ponadto buraki są niskokaloryczne - zawierają jedynie 33 kcal w 100g. 


 

Jedz buraki i wzmacniaj swój układ krwionośny!

 

Buraki są doskonałym środkiem krwiotwórczym, który dostał już dawno uznanie w medycynie naturalnej. Zapobiega anemii, wspomaga leczenie białaczki, a znajdujące się w nim barwniki są bardzo silnymi przeciwutleniaczami i czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki. 

 

Zawarty w burakach kwas foliowy wspomaga prawidłowy rozwój płodu, pomaga również usunąć z krwioobiegu homocysteinę, która w wysokim stężeniu może powodować choroby serca. Dodatkowo buraki normują poziom cholesterolu, przeciwdziałają zwapnieniom naczyń krwionośnych. Powinni je jadać osoby z nadciśnieniem, ponieważ udowodniono, że azotany obecne w soku z buraka podnoszą stężenie tlenku azotu, który reguluje ciśnienie krwi. 

 

Przeciwnowotworowe właściwości buraków  

 

Buraki swój kolor zawdzięczają betaninie - to antyutleniacz chroniący przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Dlatego też buraki świetnie wspomagają leczenie nowotworów. Naukowcy dostrzegli, że osoby chorujące na nowotwór układu pokarmowego lub moczowego, którzy pili codziennie 2 szklanki soku z buraka, osiągają szybciej poprawę stanu zdrowia. Ponadto buraki wspomagają organizm po chemioterapii i przy niedokrwistości. 

Magiczna lista dobroczynnych właściwości buraka:

  • obniża ciśnienie krwi,
  • ma silne działanie antynowotworowe, 
  • wzmacnia odporność,
  • to bogate źródło żelaza, witamin C, A, E, B6, K, kwasu foliowego, sodu, potasu, magnezu, fosforu, rzadkiego kobaltu, cezu i rubidu,
  • ma silne działanie krwiotwórcze,
  • niweluje wolne rodniki,
  • wspiera organizm przy i po chemioterapii,
  • łagodzi dolegliwości związane z menopauzą,
  • obniża poziom cholesterolu,
  • reguluje funkcje wątroby, przewodów żółciowych i woreczka żółciowego,
  • zawiera dużą ilość dużo błonnika, zatem szybko daje uczucie sytości, dzięki czemu dodatkowo wspiera odchudzanie
  • działa uspokajająco w stanach napięcia i stresu,
  • poprawia koncentrację,
  • zwiększa poziom hormonów, które odpowiadają za owulację i pozytywnie wpływa na potencję,
  • wspomaga proces usuwania się toksyn przez organizm,
  • działa przeciwzapalnie,
  • świetnie wpływa na kondycję, zaleca się go dla osób uprawiających sport.

 

Zakwas z buraka i jego mocne właściwości 

 

Zakwas powstaje z buraków, które poddane są naturalnemu procesowi kiszenia. Nie używa się żadnych sztucznych dodatków, konserwantów ani barwników. W czasie fermentacji powstaje prawdziwy napój mocy. Ma bardzo wyrazisty i bogaty smak, jest naturalnie mętny, lekko gazowany. Nie ma potrzeby go rozcieńczać ani dosładzać. Zakwas z buraków ma naprawdę moc!

 

Poniżej przedstawiamy jeden z przepisów na domowy zakwas z buraka:

 

 

Składniki:

 

– 2 kg ekologicznych buraków

– 4 litry przegotowanej, ostudzonej wody

– 5-8 ząbków czosnku

– 4-5 liści laurowych

– kilka ziarenek ziela angielskiego

– 4 łyżki soli

 

Sposób przygotowania:

1. Wyparz kamionkowe naczynie albo duży słoik. Buraki obierz, pokrój w grube plastry i ułóż warstwami przekładając je czosnkiem i przyprawami. Ostatnią warstwą powinny być buraki.

2. W letniej wodzie rozpuść sól i zalej roztworem warzywa tak, aby całe były nią przykryte.

3. Przykryj naczynie i odstaw w ciepłe miejsce na 5-7 dni.

4. Po tym czasie zakwas przecedź, przelej go do wyparzonych butelek i trzymaj w lodówce.

 

Przydatne rady:

  •  jeśli warzywa wypływają, to dociąż je talerzykiem,
  • do zakwasu trzeba zaglądać i jeśli wypłynie ząbek czosnku, to należy go odłowić łyżką i wyrzucić, ponieważ to może być powodem pleśnienia, czego należy uniknąć,
  • przy robieniu kolejnego zakwasu warto pamiętać, że dodanie odrobiny poprzedniego jako startera znacząco przyspiesza proces kiszenia.

Smacznego!

 
 

 

Szukasz diety z możliwością wybierania tego co lubisz? Sprawdź nasz catering!

 

Zamów online