
Zakwas z buraków - naturalne źródło zdrowia
Burak, niby tanie, proste i niepozorne warzywo, a ile może zdziałać w organizmie człowieka. Posiada wiele właściwości leczniczych i odżywczych. Są znane nie tylko w Polsce, ale również nad Morzem Śródziemnym. Jego działanie lecznicze cenili też medycy w starożytnym Babilonie, w Grecji oraz Rzymie. Rzymianie nawet próbowali zwiększyć jego rozmiar, jednak udało się to zrobić dopiero włoskim ogrodnikom w XVI wieku. Z czasem powstawały różne odmiany buraków:
- ćwikłowe,
- pastewne,
- cukrowe.
Osoby zmagające się z cukrzycą nie powinni jeść buraków, ponieważ mają wysoki indeks glikemiczny (IG = 64). Aczkolwiek dzieci, młodzież i kobiety w ciąży powinni je spożywać, zwłaszcza przy niedoborach kwasu foliowego i anemii. Ponadto buraki są niskokaloryczne - zawierają jedynie 33 kcal w 100g.
Jedz buraki i wzmacniaj swój układ krwionośny!
Buraki są doskonałym środkiem krwiotwórczym, który dostał już dawno uznanie w medycynie naturalnej. Zapobiega anemii, wspomaga leczenie białaczki, a znajdujące się w nim barwniki są bardzo silnymi przeciwutleniaczami i czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki.
Zawarty w burakach kwas foliowy wspomaga prawidłowy rozwój płodu, pomaga również usunąć z krwioobiegu homocysteinę, która w wysokim stężeniu może powodować choroby serca. Dodatkowo buraki normują poziom cholesterolu, przeciwdziałają zwapnieniom naczyń krwionośnych. Powinni je jadać osoby z nadciśnieniem, ponieważ udowodniono, że azotany obecne w soku z buraka podnoszą stężenie tlenku azotu, który reguluje ciśnienie krwi.
Przeciwnowotworowe właściwości buraków
Buraki swój kolor zawdzięczają betaninie - to antyutleniacz chroniący przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Dlatego też buraki świetnie wspomagają leczenie nowotworów. Naukowcy dostrzegli, że osoby chorujące na nowotwór układu pokarmowego lub moczowego, którzy pili codziennie 2 szklanki soku z buraka, osiągają szybciej poprawę stanu zdrowia. Ponadto buraki wspomagają organizm po chemioterapii i przy niedokrwistości.
Magiczna lista dobroczynnych właściwości buraka:
- obniża ciśnienie krwi,
- ma silne działanie antynowotworowe,
- wzmacnia odporność,
- to bogate źródło żelaza, witamin C, A, E, B6, K, kwasu foliowego, sodu, potasu, magnezu, fosforu, rzadkiego kobaltu, cezu i rubidu,
- ma silne działanie krwiotwórcze,
- niweluje wolne rodniki,
- wspiera organizm przy i po chemioterapii,
- łagodzi dolegliwości związane z menopauzą,
- obniża poziom cholesterolu,
- reguluje funkcje wątroby, przewodów żółciowych i woreczka żółciowego,
- zawiera dużą ilość dużo błonnika, zatem szybko daje uczucie sytości, dzięki czemu dodatkowo wspiera odchudzanie
- działa uspokajająco w stanach napięcia i stresu,
- poprawia koncentrację,
- zwiększa poziom hormonów, które odpowiadają za owulację i pozytywnie wpływa na potencję,
- wspomaga proces usuwania się toksyn przez organizm,
- działa przeciwzapalnie,
- świetnie wpływa na kondycję, zaleca się go dla osób uprawiających sport.
Zakwas z buraka i jego mocne właściwości
Zakwas powstaje z buraków, które poddane są naturalnemu procesowi kiszenia. Nie używa się żadnych sztucznych dodatków, konserwantów ani barwników. W czasie fermentacji powstaje prawdziwy napój mocy. Ma bardzo wyrazisty i bogaty smak, jest naturalnie mętny, lekko gazowany. Nie ma potrzeby go rozcieńczać ani dosładzać. Zakwas z buraków ma naprawdę moc!
Poniżej przedstawiamy jeden z przepisów na domowy zakwas z buraka:
Składniki:
– 2 kg ekologicznych buraków
– 4 litry przegotowanej, ostudzonej wody
– 5-8 ząbków czosnku
– 4-5 liści laurowych
– kilka ziarenek ziela angielskiego
– 4 łyżki soli
Sposób przygotowania:
1. Wyparz kamionkowe naczynie albo duży słoik. Buraki obierz, pokrój w grube plastry i ułóż warstwami przekładając je czosnkiem i przyprawami. Ostatnią warstwą powinny być buraki.
2. W letniej wodzie rozpuść sól i zalej roztworem warzywa tak, aby całe były nią przykryte.
3. Przykryj naczynie i odstaw w ciepłe miejsce na 5-7 dni.
4. Po tym czasie zakwas przecedź, przelej go do wyparzonych butelek i trzymaj w lodówce.
Przydatne rady:
- jeśli warzywa wypływają, to dociąż je talerzykiem,
- do zakwasu trzeba zaglądać i jeśli wypłynie ząbek czosnku, to należy go odłowić łyżką i wyrzucić, ponieważ to może być powodem pleśnienia, czego należy uniknąć,
- przy robieniu kolejnego zakwasu warto pamiętać, że dodanie odrobiny poprzedniego jako startera znacząco przyspiesza proces kiszenia.
Smacznego!
Szukasz diety z możliwością wybierania tego co lubisz? Sprawdź nasz catering!